Rusku se nepodařilo prodat Německu víc zemního plynu

Kancléřka Angela Merkelová přislíbila Rusku uvolnění vízové povinnosti a podpořila ho také ve snaze stát se členem Světové obchodní organizace. Hlavním bodem dvoudenního jednání německo-ruské vládní delegace v Hannoveru byla ale především vzájemná obchodní výměna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Dmitrij Medveděv s německou kancléřkou Angelou Merkelovou probírali dodávky zemního plynu i víza.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv s německou kancléřkou Angelou Merkelovou probírali dodávky zemního plynu i víza. | Zdroj: Reuters

Jednoznačně se potvrdila stará známá skutečnost, že v obchodní rovině panuje velký zájem na dalším rozšiřování obchodu. Bylo podepsáno několik smluv týkajících se především modernizace ruského průmyslu a německých investic v Rusku v oblasti obnovitelných zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Českého rozhlasu v Belíně Klára Stejskalová mluví o výsledcích setkání ruského prezidenta Medveděva s německou kancléřkou Merkelovou ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Naděje Ruska na zvýšení prodeje zemního plynu, případnou výstavbu další větve plynovodu Nordstream, se nenaplnily. Nebyla uzavřena žádná konkrétní smlouva. Angela Merkelová řekla, že nabídka Ruska je příjemná – Gazprom nabízel zvýšení dodávek o třicet pětatřicet procent – ale Německo hodlá v příštích letech maximálně investovat do obnovitelných zdrojů.

Útěchou jim může být příslib kancléřky ve zrušení víz pro ruské občany. Vízovou legislativu vůči Rusku ovšem neřeší jen Německo, ale celá Evropská unie. Jako o možném datu pro jejich zrušení se mluví o roku 2018, v době olympijským her v Rusku.

„Dodržování lidských práv v Rusku bylo dalším tématem. Považujeme svobodu médií v blížící se prezidentské předvolební kampani za zásadní,“ řekla kancléřka Merkelová.

Německo je jeden z nejbližších evropských spojenců Ruska ze zemí Unie. Přesto i tato země evidentně se znepokojením sleduje narůstající omezování politických svobod v Rusku.

Dmitrij Medvěděv poněkud zpražil německou stranu, když na tiskové konferenci označil rozhodnutí občanské společnosti Werkstatt Deutschland neudělit Vladimíru Putinovi cenu Quariga za zbabělost a prohlásil, že se tato společnost svým chováním zdiskreditovala a napříště by neměla už tuto cenu udílet.

Na setkání Angely Merkelové a Dmitrije Medveděva se o tomto tématu nemluvilo, proto byla německá strana zaskočená Medveděvovým rázným vystoupením na tiskové konferenci. Kancléřka se k tomu nevyjádřila. Je zřejmé, že větší vliv Medvěděvovo vystoupení nemá, protože mezi Německem a Ruskem se jednalo především o obchodní kontrakty.

Martin Dorazín, Klára Stejskalová, Eva Presová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme