Sehnat brigádu na léto je letos snazší, firmy nabízejí i více peněz

Zájem firem o letní brigádníky je letos vysoký. Může za to nízká nezaměstnanost a nedostatek pracovníků. Zejména plnoletí studenti nebo lidé na rodičovské dovolené si mohou vybírat z více pozic než v minulosti a získat také vyšší odměnu. Nejvíce pozic se podle agentur nabízí během května.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto)

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto) | Foto: Lucie Maxová

„Vzhledem k mým zkušenostem a pobytu v Kanadě bych se chtěl uplatnit na doučování třeba v anglickém jazyce pro nějakou firmu nebo i jazykovou školu. Co jsem tak už vypozoroval, tak vlastně to je krásně ohodnocené, kolem 250, 300 korun," říká pro Radiožurnál čtyřiadvacetiletý student Patrik z Hradce Králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíce pozic se podle agentur nabízí během května

Tak vysoká hodinová mzda je pro české brigádníky spíše výjimečná, přesto letos mohou počítat s lepšími podmínkami než v minulých letech.

"Zaměstnavatelé začali na počátku května ve většině regionů už nabízet brigádnické pozice na letní měsíce. A my už nyní můžeme říct, že nabídka brigád letos vzroste meziročně o desítky procent. Zaměstnavatelé se totiž snaží touto formou řešit nejenom vybírání dovolených stávajících zaměstnanců, ale i nedostatek obecně pracovní síly," vysvětluje Jitka Součková, marketingová manažerka agentury Grafton Recruitment.

Nezletilí v nevýhodné situaci

Podle Součkové se podniky snaží získat především plnoleté studenty, ale oslovují i rodiče na rodičovské dovolené. Naopak mladí, kteří ještě neoslavili osmnáctiny, to mají těžší.

„Výdělek brigádníků se za posledních pět let zvedá, samozřejmě to odráží i tu situaci na pracovním trhu. Ovšem část zájemců o brigády je v poměrně nevýhodné situaci, protože jim ještě nebylo 18 let, zaměstnavatelé o ně mají menší zájem. A tam opravdu i třeba tlačí na to, že ty odměny nejsou tak vysoké," popisuje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Práce.cz a Jobs.cz.

Kromě věku a pozice ovlivňuje výdělek i region. Stejně jako u běžných zaměstnanců, tak i u brigádníků platí, že nejvíce si vydělají v Praze, kde se běžně platí přes 100 korun za hodinu. Za práci, která vyžaduje dobrou znalost cizího jazyka, mohou být odměny ještě výrazně vyšší.

Nejhůře placení si polepší

Agentura ManpowerGroup uvádí, že letos si brigádníci v průměru přilepší o pět procent. K největšímu růstu došlo u nejhůře placených pozic. Pracovníky na léto bude nabírat například i společnost Tesco, která patří k největším soukromým zaměstnavatelům v Česku.

"Plánujeme přijmout několik stovek brigádních pracovníků. Brigádnici nejčastěji pracují jako doplňovači zboží, pokladní nebo obsluha za pulty lahůdek, a to na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce," popisuje mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Česko obcházejí falešní zubaři, gynekologové i právníci. S vinklářením má zatočit zákon

Číst článek

Vedle maloobchodu je nejvíce míst tradičně k dispozici v zákaznických službách a ve výrobě. Brigádníky tak hledá i potravinářská společnost Hamé, podle mluvčího firmy Petra Kopáčka je to ale stále těžší.

"V našich závodech zpracováváme sezonní suroviny, a potřebujeme proto i v letních měsících vyrábět bez přestávky. A když mají naši stálí zaměstnanci v létě dovolené, tak je musíme někým nahradit. Je čím dál tím složitější najít volné pracovníky," říká.

Velký zájem mají studenti o práci v administrativě, manuální práci vyhledávají méně. Kdo chce ale získat opravdu dobré místo, měl by se o brigádu zajímat právě v těchto dnech. Nejvíce pozic se totiž podle agentur nabízí během května.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme