Směrnice o službách znovu na unijním stole

V Bruselu se opět jedná o kontroverzní směrnici o službách - ministři průmyslu a obchodu členských zemí probírají text schválený Evropským parlamentem. Liberalizace služeb má umožnit, aby podniky i živnostníci mohli podnikat ve všech členských zemích s minimálním omezením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klienti u přepážky

klienti u přepážky | Foto: Archiv ČRo

Boj hlavně nových členských zemí za uvolnění služeb příliš úspěšný nebyl: z původního návrhu směrnice především vypadl takzvaný princip země původu - podle něj by se poskytovatelé služeb řídili právem země, ve které mají sídlo.

To ale vadilo zejména levici a odborářům ve starších členských zemích - viděli v tom ohrožení relativně velkorysých sociálních a mzdových výdobytků. Konkurence ze střední a východní Evropy by totiž mohla podle jejich názoru platit svým zaměstnancům výrazně nižší mzdy, dávat jim například kratší dovolenou a podobně.

Jak uvádějí i čeští diplomaté, při dnešním jednání už jde jen o to, aby konečný text směrnice neumožňoval některým zemím omezovat podnikání zahraničních firem na svém území víc, než je nezbytně nutné. Jak ale Českému rozhlasu řekl jeden z diplomatů, dnes už se obrazně řečeno hraje na hřišti, které je asi desetkrát menší, než bylo to původní.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme