Stabilizace trhů by přišla 'i bez podpůrných informací'

Na globálních trzích vládl ráno optimismus. Americké akciové indexy v noci na dnešek zavřely až s 3,5procentními zisky, asijské po ránu otevíraly podobně. Euro si udrželo posílení na bezmála třítýdenní maximum. To přišlo v reakci na nedělní německo-francouzský slib posílit velké evropské banky a stejně tak i nástroje, které by konečně mohly zajistit stabilizaci eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asijské trhy, burzy, burza

Asijské trhy, burzy, burza | Zdroj: Reuters

Jak na Rádiu Česko uvedl ekonom J&T Banky Petr Sklenář, určitá fáze stabilizace trhů by po předchozím propadu přišla i bez podpůrných informací. „Část investorů, kteří spekulovali na pokles, uzavírají své pozice, což vede k růstu cen,“ řekl.

Co se týče argumentu, že je posilování trhů způsobeno nějakým velkým posunem dluhové krize v eurozóně, je Sklenář skeptický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny optimismu na akciových trzích jsem na Rádiu Česko rozebrali s ekonomem J&T Banky Petrem Sklenářem.

„Jednak nebyl představen žádný plán kromě toho, že bylo řečeno, že bude plán a jeho oznámení odsunuli až na začátek listopadu. A dalším negativem je odsouvání všech termínů,“ doplnil s tím, že dřív nebo později přijde určitá míra vystřízlivění.

S napětím se nyní očekává na výsledek dnešního hlasování slovenského parlamentu, který bude rozhodovat o tom, zda posvětí posílení Evropského fondu finančí stability. Pokud Slováci odmítnou posílení fondu, premiérka Radičová slibuje demisi. Globální trhy by podle Sklenáře zareagovaly minimálně nervozitou.

„Ale nějakou velkou negativní reakci bych neočekával, protože je to spíš politická situace v rámci Slovenska. Pokud to dnes slovenský parlament neschválí, je možnost, že jej může schválit část vládní koalice s opozičním Smerem,“ uvedl.

Nejde o záchranu Dexie, ale o záchranu jejích kvalitních aktiv

Současný optimismus se opírá o přesvědčení, že záchrana francouzsko-belgické banky Dexia znamená, že Evropa nenechá žádnou velkou banku padnout. Ekonom to ale vidí jinak.

„Mně přijde, že případ Dexie je opačný. Vlády se neshodly na tom, že zachrání Dexii, ale že zachrání kvalitní aktiva Dexie, převedou je do jiných ústavů a problémová aktiva nechají Dexii svému osudu,“ vysvětlil.

„Nebudou tedy přímo a bezhlavě zachraňovat jednotlivé banky, ale budou se snažit spíš o nějakou restrukturalizaci a izolovat problémy v jednotlivých ústavech, nikoli, aby se čířily do celého bankovního systému,“ dodal.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme