Stávka energetiků zažehnána

Stávka energetiků nehrozí. Stávající kolektivní smlouvy totiž budou muset dodržet i noví vlastníci elektroenergetických firem. Po setkání s ministrem obchodu a průmyslu Miroslavem Grégrem to oznámili zástupci odborů. V platnosti tak zůstává původní dohoda o odstupném pro propouštěné zaměstnance. Podle Grégra se odstupné liší délkou zaměstnání a pohybuje se od 2 do 13 platů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka energetiků je tedy definitivně zažehnána. Po setkání s ministrem obchodu a průmyslu Miroslavem Grégrem to oznámili zástupci odborů. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka se v případě jakýchkoli problémů bude nejprve jednat. "Byla podepsaná velmi slušná kolektivní smlouva, která zabezpečuje pro zaměstnance v některých případech dost velké odchodné a myslím si, že pokud jde o vyhlášení určité stávkové pohotovosti pravděpodobně už nepřichází v úvahu."

Podle ministra obchodu a průmyslu Miroslava Grégra je privatizace elektroenergetiky je nevyhnutelná ukuteční se v plánovaném rozsahu. Významná pozornost přitom bude věnována sociálním dopadům. Vyplývá to z uzavřených kolektivních smlouv v resortu. "Kolektivní smlouvy jsou uzavřeny na dva roky a to odstupné je tam zakotveno. Jsou zakotveny i platové podmínky na dobu dvou let. A od potenciálního investora bude vyžadováno, aby - i když to vyplývá ze zákona - respektoval uzavřené kolektivní smlouvy.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme