SŽDC připravuje stavby za 45 miliard, více než polovinu může zaplatit EU

Správa železniční dopravní cesty připravuje další projekty v hodnotě 45 miliard korun. Přitom 27 miliard jí může dát Evropská unie formou dotací. Podmínkou je, že většina prací bude hotová do konce roku 2015. Řada tendrů se ale protahuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správa železniční dopravní cesty

Správa železniční dopravní cesty | Foto: Marián Vojtek

Zpoždění má například koridor z Rokycan do Plzně. Výsledek tendru je známý už rok, ale práce stále stojí.

Firmy, které neuspěly ve výběrovém řízení, si totiž stěžují u antimonopolního úřadu.

Dokončení stavby se tak podle deníku E15 odsunulo až na polovinu roku 2016. Není však jisté, že unie železničářům proplatí část toho, co nestihnou proinvestovat do roku 2015.

SŽDC dělá vše pro to, aby některé práce stihla. V záloze má připraveno například několik malých akcí. Díky nim si může podle informací E15 vybrat stavbu, co nejdříve spustit práce a proinvestovat tak evropské peníze. Deník upozorňuje na to, že správa počítá se stavbami do miliardy korun. Právě ty nemusí Evropská komise schvalovat.

Náměstek šéfa SŽDC Petr Šlegr zmiňuje například rekonstrukce železničních zastávek a nástupišť. Týká se to také zvýšení rychlosti a kapacity nástupiště. Jako příklad uvádí trať z Prahy na Brno přes Havlíčkův Brod.

SŽDC může z evropských fondů čerpat až 65 miliard. Zatím během šesti let získala přes 37 miliard korun. Částky se ale postupně zvyšují. Letos na zhruba 14 miliard.

Jan Beneš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme