Také komerční banky zřejmě sníží úrokové sazby

Výnosy z vkladů, které máme v bankách se nám asi opět sníží. Takový bude dopad rozhodnutí bankovní rady, která snížila důležitou úrokovou reposazbu o tři čtvrtě procenta. Znamená to ale také, že pokud si peníze půjčíme, zaplatíme méně na úrocích. Proto se dá se očekávat, že poroste zájem o hypotéky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

V Otázce dne to Radiožurnálu potvrdil obchodní náměstek Českomoravské hypotéční banky Jan Sadil. Podle něj má ale tento vývoj i negativní stránku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sadil: Hypotéky

Připomněl, totiž i dopad potenciálního snížení úrokových sazeb na výši státní podpory. Pro klienty tak snížení sazeb nemusí mít mít žádný ekonomický vliv. Budou sice nižší úrokové sazby, ale může klesnout i státní podpora.

Centrální banka včera podnikla ve svém boji proti silné koruně překvapivý krok, když prudce snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na historicky nejnižší úroveň 3,00 procenta. Ekonomové přitom čekali snížení sazeb maximálně o půl procentního bodu. Centrální banka tak reagovala na silnou korunu a pomalé oživení v Evropě.

České úrokové sazby se po čtvrtečním zásahu centrální banky dostaly o čtvrt procenta pod úroveň eurozóny. Diskontní sazba nyní činí 2,00 procenta a lombardní sazba 4,00 procenta. Investory, kteří naši měnu nakupovali kvůli úrokům, by opatření centrální banky mohlo odradit. Nyní tříprocentní reposazba, za kterou ČNB půjčuje komerčním ústavům, je za poslední léta rozhodně nejnižší.

Vliv tohoto kroku na kurz koruny podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy je jenom jedním z důvodů snížení reposazby. Proto ani odhad, jak se opatření projeví na devizovém trhu, nechtěl říci. "My nikdy neprezentujeme žádné odhady úrovně kurzu, což neznamená, že v naší prognóze nepracujeme s nějakým scénářem, ale tento scénář nezveřejňujeme?.

Krok České národní banky považují stále za nedostatečný signatáři Trutnovské výzvy. Ta kritizuje měnovou politiku. Snížení úrokové reposazby sazby o třičtvrtě procentního bodu podle exportétů efekt přinese především běžnému občanovi.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme