Tančící dům v Praze koupila společnost Václava Skaly za 360 milionů korun

Tančící dům v Praze, jeden ze symbolů moderní české architektury, změnil majitele. Za rekordní částku ho získala společnost Pražská správa nemovitostí podnikatele Václava Skaly. Ta za budovu inspirovanou slavnou taneční dvojicí Ginger a Fred zaplatila 360 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rašínovo nábřeží a Tančící dům v Praze

Rašínovo nábřeží a Tančící dům v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Částku dnes zveřejnil zprostředkovatel prodeje a na tuzemské poměry je skutečně vysoká. 360 milionů korun je výrazně víc peněz, než kolik se očekávalo. O Tančící dům totiž měly zájem desítky developerů.

Ze zveřejněných známe nabídku skupiny Central Group, která byla ochotna zaplatit 10 milionů eur, víc než čtvrt miliardy korun. Nakonec se tedy Tančící dům prodal ještě o zhruba 100 milionů korun dráž. To z tohoto obchodu dělá jeden z nejvýznamnějších realitních prodejů na českém trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o prodeji Tančícího domu mluvil Radiožurnálu Miroslav Duda z Asociace realitních kanceláří

Miroslav Duda z Asociace realitních kanceláří považuje prodejní cenu za přiměřenou místu i lokalitě. Mimo jiné poukázal i na interiéry, na kterých se podílela architektka Eva Jiřičná. „Je to poměrně unikání budova, myslím si, že ta cena tomu odpovídá,“ řekl Duda.

Prodej je podle něj současně určitou známkou toho, že český realitní trh nespí. „Že tady jsou zajímavé obchody a že pouze nejsou až tak úplně viditelné,“ podotkl Duda.

Dosavadní vlastník, skupina CBRE Global Investors, si v Tančícím domě ponechá své sídlo. Využití zbývajících prostor domu zatím s jistotou jasné není; Pražská správa nemovitostí jako nový vlastník to dosud nijak nekomentovala.

V budově jsou dnes hlavně kanceláře, pro veřejnost slouží jen kavárna a restaurace. Je ale možné, že nový majitel přetvoří část Tančícího domu v kulturní centrum. Podle odborníků by tam mohla být třeba galerie. Zatím jsou to ale všechno pouze spekulace.

Dům, který navrhl architekt Vlado Milunić spolu s Frankem O. Gehrym, vyrostl na místě bývalé proluky na Rašínově nábřeží v roce 1996. Tehdy šlo asi o prvního zástupce současné architektury v historickém jádru Prahy, což mnozí obyvatelé i návštěvníci metropole vnímali problematicky. Za 17 let se však Tančící dům pro mnohé stal neodmyslitelnou součástí panoramatu pravého vltavského břehu.

Tančící dům | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jan Richter, Veronika Neprašová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme