Tendr na opravu Národního muzea za 2,4 miliardy je vypsán. Jde o největší státní zakázku

Hledá se firma, která opraví historickou budovu pražského Národního muzea, která už je dva roky vyklizená a čeká na generální rekonstrukci. Vláda vypsání výběrového řízení na svých schůzích dvakrát odložila, ale před pár dny to povolila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní muzeum

Národní muzeum | Foto: Jiří Zahradník

Český rozhlas zjistil, že tendr byl vypsán před pár hodinami. Zakázka v hodnotě 2,4 miliardy korun bez DPH je největší státní zakázkou současnosti.

„Tendr je v tento moment vypsán a je zařazen na centrální adrese. Momentálně budou mít firmy podle zákona 78 dnů na zpracování a podání nabídek,“ informuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Lukeš dál vysvětluje, že odborníci spočítali, že by oprava historické budovy měla vyjít maximálně na tři miliardy korun včetně DPH.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tendr na opravu Národního muzea byl vypsán. Podrobnosti přináší Michaela Vetešková

„Samozřejmě předpokládáme, že budou menší, než těch 2,4 miliardy korun,“ říká o předpokládaných nabídkách Michal Lukeš.

Podmínky zakázky by mohlo splňovat asi 15 firem z Česka, ale mohou se o tendr přihlásit i společnosti ze zahraničí. Všechny musejí dodržet řadu podmínek. Musejí zvládnout velkou stavbu a mít zkušenosti s opravami historických památek.

„Jde o restaurování obrazů, kamenosochařské výzdoby, ale samozřejmě celá fasáda Národního muzea je speciální kamenická, štukatérská práce. Je tam spousta mramoru, spousta kamenných záležitostí,“ vyjmenovává Michal Lukeš a dodává, že restaurátorské zásahy budou muset probíhat s citem. Nevylučuje ani možnost vzniku kopií komodit nedochovaných či nerestaurovatelných.

Podle šéfa Národního muzea by měla během června vzniknout devítičlenná komise, která rozhodne, komu tendr přidělí. Tuto skupinu ustanoví vláda a budou v ní sedět jak památkáři, tak ekonomové i stavbaři.

Michaela Vetešková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme