Tesla prohloubila ztrátu, i tak je nejhodnotnější automobilkou v USA

Americký výrobce elektromobilů Tesla Inc. v prvním čtvrtletí prohloubil ztrátovost kvůli zvýšeným investicím do výroby nových modelů. Tržby se ale díky rekordním dodávkám vozů Model X a Model S více než zdvojnásobily, sdělila společnost ve středeční zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Tesla

Logo společnosti Tesla | Zdroj: Reuters

Čistá ztráta Tesly stoupla na 330,3 milionu dolarů (8,1 miliardy Kč) ze 282,3 milionu USD o rok dříve. Upravená ztráta v přepočtu na jednu akcii dosáhla 1,33 USD a byla asi 60 procent nad průměrným odhadem analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters.

Tesla by mohla vyrábět baterie do elektromobilů v Česku. Lithium by těžila v Krušných horách

Číst článek

Tržby Tesly stouply na 2,70 miliardy z 1,15 miliardy USD a mírně překonaly odhady analytiků. Minulý měsíc firma sdělila, že v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25 000 vozů, o 69 procent více než o rok dříve. Údaje naznačily, že firma je na cestě ke splnění svého plánu dodat v prvním pololetí 47 000 vozů.

Loni Tesla prodala 76 230 vozů. V roce 2018 chce firma díky novému vozu Model 3 zvýšit prodej a výrobu na půl milionu vozů. Tesla dnes potvrdila, že výrobu nového vozu hodlá zahájit v červenci.

Tesla uvedla, že její letošní kapitálové výdaje by do doby zahájení produkce Modelu 3 měly mírně překročit dvě miliardy dolarů. Dodala, že ke konci března měla v hotovosti čtyři miliardy dolarů.

Neobvyklý výrobce

Akcie Tesly letos vzrostly už o 46 procent a minulý měsíc se Tesla stala z hlediska tržní hodnoty akcií nejhodnotnějším americkým výrobcem automobilů, třebaže vyrábí mnohem méně vozů než Ford nebo GM. Podle analytiků však Teslu nelze chápat jako obvyklého výrobce automobilů; investoři ji daleko spíše vnímají jako jenu z technologických společností, jejichž akcie bývají vzhledem k aktuálním výsledkům silně nadhodnocené. U technologických firem sázejí investoři na budoucnost a v případě Tesly jsou to sázky na nápady zakladatele firmy a technologického průkopníka Elona Muska.

Tesla v loňském třetím čtvrtletí vykázala poprvé za tři roky zisk. Ve čtvrtém kvartálu se ale vrátila zpět do ztráty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme