Česká CK Neckermann zrušila zářijové odlety svých klientů, o zájezdech v říjnu se jedná

Česká Cestovní kancelář Neckermann, součást zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, ruší zájezdy pro 350 klientů, kteří měli odcestovat mezi 26. a 30. zářím. Zda budou zrušeny i zájezdy s pozdějším začátkem, zatím není jasné, řekl mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek. V zahraničí má nyní cestovka zhruba 890 českých klientů ve 30 zemích, jejich návrat je podle firmy zajištěn.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní kancelář Thomas Cook se potýká s finančními problémy.

Cestovní kancelář Thomas Cook se potýká s finančními problémy. | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Divize kanceláře Thomas Cook v Německu, Rakousku či Polsku na sebe ve středu podaly insolvenční návrhy. Český Neckermann zatím k tomuto kroku nepřistoupil. „Klasické letecké zájezdy jsme od zítřka (26. září) nuceni zrušit,“ řekl Šrámek. Klienti, kteří měli odletět ve středu, ale podle mluvčího odcestovali, či ještě odcestují.

Dluhy, fúze a internet. Co vedlo ke krachu cestovní kanceláře Thomas Cook?

Číst článek

Firma v tiskové zprávě uvedla, že zrušení zájezdů se netýká klientů, kteří si zakoupili pouze ubytování, ale dopravu mají vlastní. Zrušen nebude také eurovíkend v Portu s odletem 28. září.

„Klienti mají nárok na stoprocentní vrácení peněz. Co bude s klienty v říjnu, bude otázka následujících několika dnů,“ řekl Radiožurnálu Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

V zahraničí má CK Neckermann 890 českých klientů ve 30 zemích. Nejvíce je jich v Turecku a Řecku. Podle kanceláře je zajištěn jejich bezpečný návrat do Česka plánovanými lety. Některé hotely podle dřívějšího vyjádření kanceláře požadují kvůli vzniklé situaci po turistech garance o platbách za služby a další věci.

Za dveřmi byl dopis od hotelu, líčí Čech zkušenost z pobytu se zkrachovalou cestovkou Thomas Cook

Číst článek

Klienti kanceláře se mohou v podobných případech obracet na českou telefonní SOS linku, která je k dispozici 24 hodin denně. Její číslo najdou v odbavení, které jim bylo zasláno před cestou.

Insolvenční řízení

Ve středu podala návrh na insolvenční řízení i německá divize zkrachovalé cestovky, ta zahrnuje značky Thomas Cook, Neckermann, Öger Tours, Air Marin a Bucher Reisen a v zahraničí má momentálně 140 000 lidí. Podle agentury Reuters je cílem návrhu na insolvenční řízení oddělení německé aktivity od britské mateřské společnosti.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla.

cha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme