Třetí největší španělská banka potřebuje další státní pomoc

Třetí největší španělská banka Bankia chce po státu další pomoc. Banka podle agentury Reuters potřebuje nejméně 15 miliard eur, tedy asi 380 miliard korun. Vážné problémy má navíc podle analytiků velká část španělského bankovního sektoru. Podle spekulací by kvůli tomu Španělsko mohlo požádat o mezinárodní pomoc, stejně jako Řecko, Irsko a Portugalsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko Bankia

Španělsko Bankia | Zdroj: Reuters

Bankia má problémy kvůli špatným půjčkám do stavebnictví. Firmy a lidé kvůli krizi nesplácejí úvěry a hypotéky, což banku stahuje ke dnu.

Podle analytika evropské kanceláře České spořitelny Jana Jedličky se sice jedná o závažnou informaci, nicméně zároveň nejde o nic převratného. „Není to převratná informace, ale množná spíš naznačuje, že odhady, kolik bude stát vyčistění ozdravení bankovního sektoru ve Španělsku, budou do budoucna vyšší,“ řekl Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik evropské kanceláře České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o jedné

Podobné starosti má řada dalších španělských bank. Podle odhadů drží špatné úvěry za desítky, možná až stovky miliard eur.

Ratingová agentura Moody's kvůli tomu nedávno snížila hodnocení šestnácti španělských bank. Některé si pohoršily dokonce o tři stupně.

Analytici pochybují, jestli má Španělsko dost peněz na to, aby své banky v případě potřeby zachránilo před zhroucením. Podle některých ekonomů by mělo požádat o půjčky ze záchranného fondu eurozóny. Vláda to ale odmítá a tvrdí, že všechny problémy zvládne vyřešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy španělské Bankie v pořadu Stalo se dnes přiblížil Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Španělská vláda se podle Jedličky k bankovnímu sektoru staví čelem. „Najala nezávislé auditory, kteří v současné době provádějí audit bankovního sektoru. Součástí auditu bude i návrh na konkrétní kroky, jak zlepšit finanční zdraví španělského bankovnictví,“ dodal Jedlička s tím, že ale pravděpodobnost, že Španělsko požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond, případně ostatní státy EU, je vyšší než v minulých dnech.

Potenciální ohrožení eurozóny je obrovské

Pokud se problémy budou stupňovat, Španělé na jejich řešení už budou mít jen velmi těžko. Už teď Španělsko kvůli vysokému deficitu státního rozpočtu ohrožuje dluhová krize, v této situaci si proto v případě potřeby země asi jen těžko bude moci dovolit razantněji sanovat bankovní sektor.

Španělsko tak nyní představuje potenciálně obrovské ohrožení pro celou eurozónu. Zatímco Řecko je z tohoto hlediska malá a nepodstatná země, vážnější problémy čtvrté největší ekonomiky eurozóny by mohly vyvolat spekulace, že něco podobného nakonec potká i Itálii.

A pokud by navíc skutečně došlo na řecký odchod z eurozóny, tak se ve Španělsku pravděpodobně odehraje takzvaný run na banky, tedy že lidé začnou masově vybírat vklady z bank v obavách, aby o své peníze nepřišli. To by bylo rána nejen bankovnímu sektoru ve Španělsku, ale celé eurozóně.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Jan Richter, Matěj Skalický, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme