Trh práce propadl, ale zůstává v plusu. Firmy jsou opatrné

Trh práce v České republice je stabilní. Ve třetím čtvrtletí sice propadl o dva procentní body, ale zůstal pozitivní. Vychází to z průzkumu společnosti Manpower Česká a Slovenská republika. Podle jeho dat 85 procent zaměstnavatelů nepředpokládá ve čtvrtém čtvrtletí žádné zásadní změny v náborových aktivitách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukazatel na úřad práce

ukazatel na úřad práce | Foto: Benešov nad Ploučnicí

Index trhu práce je na hodnotě plus jeden procentní bod. Meziročně se jedná o výrazné zlepšení, oproti minulému kvartálu ale sklouzává do skepse. Podle generální ředitelky společnosti Manpower Jaroslavy Rezlerové trh reaguje na nepříznivé ekonomické prognózy, které se objevily začátkem srpna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika_Svetojedne_TrhPrace.mp3

Manpower rozděluje trh práce do deseti oblastí. „Pět odvětí je pozitivních, pět spíše opatrných,“ uvádí Rezlerová a dodává: „Dobrá zpráva je, že zpracovatelské odvětví, které zaměstnává nejvíce lidí, je optimistické s desetiprocentním nárůstem.“

Minus deset procentních bodů naopak hlásí segment výroby a rozvod elektřiny, plynu a vody. Manpower propad oblasti přičítá pomalé reakci zaměstnavatelů na vývoj ekonomiky.

Další negativní výsledky přinesly sezónní oblasti trhu práce. Dvanáct procentních bodů ztratilo zemědělství a myslivost. Minus čtyři procenta hlásí oblast velkoobchod-maloobchod, která podle Rezlerové vyčkává na vývoj situace ke konci kalendářního roku.

Rozdíly se nacházejí také v jednotlivých regionech. V Praze zůstává tradičně trh práce pozitivní a pohybuje se na plus pěti procentních bodech. Čechy ovšem zakončily třetí kvartál s nulou a Morava nasadila negativní trend s minus dvěma procentními body.

Pavel Cyprich, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme