Ústavní soud zpochybnil transformaci drah

Zákon o transformaci Českých drah je v některých ustanoveních v rozporu s Ústavou. Konstatoval to dnes Ústavní soud, který se normou zabýval na návrh skupiny poslanců a senátorů. Soud s platností k 31. říjnu některé klíčové části zákona zrušil. Za nepřípustné označil především porušení principů rovnosti v tom, že České dráhy mají zákonem zaručeny výhodnější podmínky proti konkurenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Unionistický senátor Robert Kolář, který zastupoval část navrhovatelů, oceňuje, že Ústavní soud zrušil výsadní postavení akciové společnosti České dráhy oproti současné či budoucí konkurenci. "Není možné, aby tu nezbytnou infrastrukturu, jako jsou nádraží, nástupiště a ty ostatní plochy, vlastnily České dráhy a.s, které by de facto potom samozřejmě z logiky věci hodně komplikovaly přístup ostatním subjektům k této infrastruktuře."

Soudu vadí i to, že mnohamiliardový majetek byl rozdělován mezi dvě nástupnické organizace - akciovou společnost České dráhy a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty -, aniž by byl předtím přesně oceněn.

Také tento fakt považuje Kolář za velmi důležitý. "Tak obrovský majetek se musí rozdělovat naprosto standardním způsobem, čili musí se ocenit. Taková ta populistická argumentace, že z jedné státní organizace se převádí majetek do dvou jiných státních organizací, a tudíž že není potřeba ten majetek oceňovat, no to je přece prostor pro vytváření korupčního prostředí, a právě u státního majetku se musí na toto nejvíce dbát."

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny za KSČM Vojtěcha Filipa ale to základní Ústavní soud nezpochybnil. "Zůstala zachována ustanovení, která se týkají založení akciové společnosti České dráhy i samotný princip zákona, to znamená částečného oddělení akciové společnosti a Správy železniční dopravní cesty, takže ten model transformace byl Ústavním soudem zachován."

Ivan Holas, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme