V Temelíně obnovili štěpnou reakci

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín obnovila odpoledne po dvouměsíční odstávce štěpnou reakci v reaktoru prvního bloku. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře personál nyní stabilizuje výkon reaktoru na minimální úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

"Při tomto výkonu budou provedeny plánované úvodní fyzikální testy a kalibrace měřidel neutronového toku. V několika následujících dnech nás čeká postupné zvyšování výkonu, čeká nás vyvažování rotoru turbíny, přifázování turbogenerátoru do rozvodné sítě a zvýšení výkonu postupně až na sto procent, kde budeme pokračovat dál v závěrečných dynamických testech."

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Nebesář - reaktor spuštěn

Proces startování reaktoru začal v noci na dnešek vytažením řídících a regulačních tyčí do startovací polohy. Od rána pak byla ředěním postupně snižována koncentrace kyseliny borité ve vodě primárního okruhu, až bylo dosaženo úrovně, která umožnila zahájení řízené štěpné řetězové reakce.

Reaktor prvního bloku byl odstaven kvůli výměně vadných armatur v nejaderné části. Po zvýšení výkonu reaktoru čekají energetiky další testy a asi po týdnu pak budou moci zahájit zkušební provoz. Druhý blok má být na první štěpnou řetězovou reakci připraven asi za týden.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme