Veřejné instituce možná budou muset dávat smlouvy s firmami na internet

Smlouvy mezi veřejnými institucemi a soukromými firmami by mohly být v budoucnu pod přísnější kontrolou. Přes 50 poslanců napříč politickými stranami totiž navrhuje zřízení internetového registru, kam by například obce musely tyto smlouvy umisťovat. Podle vlády je záměr dobrý, musí se ale ještě dopilovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava silnice z Čelákovic do Lázní Toušeň

Oprava silnice z Čelákovic do Lázní Toušeň | Foto: Pavel Pavlas

„Uvědomuji si, že ten návrh má určité mezery a komplikace třeba i pro zadavatele veřejných zakázek,“ připouští vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která návrh předložila.

„Budeme na tom muset společně v Poslanecké sněmovně ještě zapracovat, i společně s ministrem pro místní rozvoj, který připravuje úpravu podobnou, respektive takovou, která by mohla tento registr pojmout do sebe tak, aby nikomu nekomplikoval život,“ říká Peake.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uvažované změně při zveřejňování smluv diskutovali primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera a jeden z předkladatelů návrhu, starosta Semil a poslanec za TOP 09 Jan Farský

Primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera je k novému návrhu spíše skeptický. Obává se především nárůstu administrativy a vadí mu i to, že smlouva neuveřejněná na internetu bude neplatná.

„Obce dokonce ani nevypisují výběrová řízení, protože zákon o veřejných zakázkách, také veden dobrými úmysly, je tak špatně napsaný, že se každý bojí, že udělá nějakou chybu. Já jsem v tom velmi skeptický, ale na druhé straně mi vůbec nevadí průhlednost veřejných zakázek, to je v pořádku,“ tvrdí Kubera.

„Už jen to, že smlouva by byla neplatná, protože nebyla uveřejněna na internetu, je absurdní. Může za to být samozřejmě třeba sankce, pokud něco není zveřejněno, ale rozhodně by to nemělo znamenat, že smlouva byla neplatná,“ míní teplický primátor.

Jeden z předkladatelů návrhu, starosta Semil a poslanec za TOP 09 a Starosty Jan Farský, však navržené změny hájí.

„Já jsem jako starosta prodělal na městě zkušenost, že ve chvíli, kdy informace zveřejňujete dostatečně kvalitně, tak jednak navracíte důvěru v politiku a jednak se přenáší kontrola na občany, která je daleko efektivnější než různými úřady. Má to vliv i na daleko lepší kvalitu práce úředníků, kteří vědí, že nevytvářejí dokumenty jenom pro šuplík, ale že to jsou dokumenty, které si bude moct kdokoli prohlédnout a zkontrolovat,“ vysvětluje Farský.

Návrh podle něj není „výstřelem do neznáma“, stejná úprava už totiž funguje například od začátku loňského roku na Slovensku.

„Zkušenosti slovenských kolegů jsou veskrze pozitivní. Úspory, které to přineslo veřejným výdajům, předpokládají někde kolem 20 procent. A to nejsou jen úspory, že by peníze byly efektivněji vynaložené, ale ony se některé zakázky ani nerealizují – takové ty útraty na konci roku, kdy rozpočtovým organizacím zbývají hromady peněz na účtech a aby se náhodou neukázalo, že by mohly hospodařit i s menší částkou, tak to na poslední chvíli dost neefektivně utrácejí. S tímto systémem už je to daleko složitější,“ tvrdí starosta Semil.

Od 1. září podle něj začne systém ve zkušebním provozu fungovat na všech ministerstvech řízených TOP 09 a navíc i na Ředitelství silnic a dálnic, kde ale sankce neplatnosti zatím nebude.

Ondřej Černý, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme