Vláda chce prověřit výběrové komise pro velké státní zakázky

Členové výběrových komisí u velkých státních zakázek by mohli projít prověrkou. Jednat o tom bude vláda během debaty o protikorupčním balíčku. Potvrdil to premiér Jan Fischer po schůzce s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou. Právě jednáním s lidoveckým šéfem předseda vlády zahájil sérii schůzek s lídry politických stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Členy výběrových komisí velkých tendrů možná čekají prověrky. V pondělí se tím bude zabývat vláda, až bude jednat o protikorupčním balíčku. Podle premiéra Fischera by se prověřit navíc měli i ti, kteří zakázky posuzují v jednotlivých resortech.

Podle lidovců a sociální demokracie by mělo toto opatření doprovázet zrušení akcií na majitele. Jedině tak se podle nich dá prokázat, že někdo z výběrové komise není napojený na firmu, která se o zakázku uchází. Podle místopředsedy

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu v Ozvěnách dne mluvili ministr vnitra Martin Pecina a Václav Láska z organizace Transparency International

ODS Ivana Langera by spíš firmy s akciemi na majitele neměly mít přístup do výběrového řízení: "Rušit akcie na majitele plošně je nesmysl a podvázání soukromého podnikání. Oproti tomu, nechť každý, kdo žádá o veřejné peníze ve veřejné zakázce, prokáže svou transparentnost. A tam si omezení v tomto smyslu umím představit."

Celý protikorupční balíček je potom podle Langera hlavně restriktivní a už si tolik nevšímá například prevence.

Protikorupční pojistka NBÚ

Ministr vnitra Martin Pecina v Ozvěnách dne krátce vysvětlil, v čem by měla zmíněná protikorupční pojistka spočívat: "Komise, které jmenuje vláda pro zakázky nad 500 milionů korun předpokládané ceny bez DPH, bude vláda schvalovat pouze v případě, že jejími členy budou lidé s prověrkou Národního bezpečnostního úřadu minimálně na stupeň důvěrné, to znamenáže jsou známy jejich majetkové poměry,"

Václav Láska z Transparency International poznamenal, že každé opatření je dobré. "Myslím, že hlavní problém u veřejných zakázek jsou zadavatelé. Hlavní majetkový prospěch jde někomu, kdo je v pozadí." Podle něho je důležité zaměřit se na zadavatele, transparentnost řízení a zpětnou kontrolu.

Efektivní účast zástupců státu

Jak už včera řekl premiér v Rádiu Česko, zvažuje změny v dozorčích radách podniků se státní účastí tak, "aby účast zástupců státu byla efektivní a pro stát skutečně přínosná. Změny v dozorčí radě ještě zvážím a mluvím nejenom o ČEZu. Neříkám, že jsem nespokojen, mapuji si ale situaci a hledám co nejefektivnější cestu," dodal premiér.

Podle svých slov dělá vše pro to, aby vláda nebyla ve vztahu k velkým státním a polostátním firmám v defenzivě, řekl Fischer v rozhovoru pro Rádio Česko.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme