Zadlužené americké vládě hrozí, že od 2. srpna nebude mít na platy a dávky

Američtí zákonodárci hledají řešení zadlužení federální vlády. Senátoři z obou hlavních politických stran našli zřejmě dohodu, která má zajistit finanční stabilitu Bílého domu na několik příštích let. V opačném případě vládě hrozí, že se již 2. srpna dostane do platební neschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Federální vláda dluží hlavně sama sobě. Má závazky dosahující 4, 6 bilionů dolarů, které se zavázala splatit vlastním zaměstnancům, peníze by měla vybrat prostřednictvím daní a poplatků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka o zadluženosti americké vlády

Kromě toho dluží ale skoro 10 bilionů dolarů vnějším investorům, což jsou většinou banky, penzijní fondy, které nakoupily státní dluhopisy a čekají na jejich zhodnocení. Mezi takovými věřiteli jsou třeba i Číňané, jejichž vláda drží dluhopisy o hodnotě bilion 160 miliard dolarů, Japonsko, má dluhopisy za necelý bilion a dále třeba Velká Británie asi za 350 miliard dolarů.

Pokud by se američtí politici nedohodli, federální vláda ztratí platební schopnost a to by pocítila nejen v Amerika, protože se to odrazí i v tom, jak se bude dařit třeba v bankách a na finančních trzích po celém světě.

Podrobnosti dohody zatím nejsou jasné. Zřejmé je zatím jen to, že jakýkoli plán zatím jen zbrzdí rychlost zadlužování americké vlády. Nezastaví a nezmění skutečnost, že se Spojené státy propadají dál a dál do dluhů. A to může mít vážné a strategické důsledky.

Pokud se na zvýšení stropu zadlužení politici nedohodnou, dojde k tomu že se vláda dostane do platební neschopnosti, k čemu by mělo dojít 2. srpna, nebude mít na vyplácení dávek a svých zaměstnanců. Rovněž se jí sníží rating, což může být cítit na prodražení života pro Američany.

Vít Pohanka, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme