Zahraniční tisk o Ruggierově demisi

Ohlasy na odstoupení italského ministra zahraničí, hospodářské reformy v Argentině a ohrožení svobodných voleb v Zimbabwe, to jsou hlavní témata dnešního výběru ze zahraničního tisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Jan Rosenauer

Evropský tisk obsáhle reflektuje odstoupení italského ministra zahraničí Renata Ruggiera. Milánský "Corriere della Sera" napsal, že pro italský tábor pravého středu nastal okamžik vypracovat vlastní ucelenou vizi Evropy a přitom vnést do staré politiky zakladatelů sjednocené Evropy Adenauera a de Gasperiho pár nových myšlenek. Chce to kontinuitu, ale nejen ji, uzavírá "Corriere della Sera".

Vídeňská "Die Presse" poznamenává, že italská vláda pravého středu není u svých evropských partnerů v Unii zrovna nejlíp zapsána. A to, že teď i seriózní stoupenec eura Ital Ruggiero v boji proti odpůrcům eura v řadách svých vládních kolegů neuspěl, znamená pro kabinet premiéra Berlusconiho další citelný škrábanec. Evropští partneři si nyní po zdržovací taktice Itálie při jednání o evropském zatykači, při usazování nových agentur EU a po vystoupení Říma ze společného zbrojního projektu musí klást otázku, nakolik se ještě mohou na Itálii spolehnout, píše závěrem "Die Presse".

Konzervativní pařížský "Le Figaro" k italské situaci uvádí: Silvio Berlusconi, který za svůj nástup k moci vděčí své komunikační schopnosti, ztrácí v této oblasti svou obratnost. Jeho kouzlo vyprchává. Zemi nelze řídit stejně jako nějaký mediální koncern. Diskrétní kolega José Martia Aznar v Madridu už to dávno dobře ví.

Bruselský "De Standaard" uvádí, že současná krize v Itálii dosvědčuje Berlusconiho autoritativní manýry. Abdikace Renata Ruggiera z funkce ministra zahraničí odhaluje značné napětí uvnitř vládního kabinetu, především v otázkách evropské integrace. Koalice, která převzala moc loni koncem května, má ve svých řadách hodně "euro-skeptiků", kteří nad odchodem Ruggiera truchlit nebudou. Italská krize zároveň ilustruje, jak autoritativně řídí Silvio Berlusconi úřad premiéra. Ruggierův nástupce by neměl zájmy šéfa vlády ztrácet ze zřetele, soudí bruselský "De Standaard".

Nizozemský "De Volkskrant" poznamenal k zahajovaným hospodářským reformám argentinského prezidenta Duhalde-ho: Eduardo Duhalde bude muset dělat, co žádá Mezinárodní měnový fond: omezení nezodpovědných státních výdajů, prioritu vyběru daní a podporu investic v zemi. Důslednou reformní politikou může prezident Duhalde opět navázat vztahy s MMF. Ten Argentině pomůže při ozdravění státních financí. Za nějaký čas se nashromáždí i peníze pro splacení zahraničních dluhů. A to je zase důležité pro získání důvěry zahraničních investorů v zemi, která prakticky nemá žádný vývozní resort, píše závěrem "De Volkskrant".

Londýnské konzervativní "Timesy" se obávají, že chystané svobodné volby v africkém Zimbabwe jsou už dnes ohroženy. Tisk, justice a opozice jsou zastrašeny. Tentokrát bude muset zahraničí tvrději zakročit proti prezidentu Robertu Mugabemu. Především britský Commonwealth, ale také Jižní Afrika mu musí dát najevo, že nebude uznán jako právoplatný vítěz zmanipulovaných voleb. V takovém případě by měla být Zimbabwe z Commonwealthu vyloučena a veškerá zahraniční pomoc by této zemi měla být zastavena. Obyvatelé Zimbabwe tak nadále nebudou mít šanci se bránit proti zkorumpovanému, neschopnému a sadistickému vedení. Vnější svět proto musí být připraven hovořit a jednat za ně, uzavírají londýnské "Timesy".

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme