Zájem o druhý pilíř je pozvolný, ale poroste, myslí si viceprezident APF Poklop

Od začátku roku funguje v České republice nový způsob spoření na důchod. Druhý pilíř penzijní reformy otevřel možnost spořit u soukromých penzijních fondů s různou mírou výnosu a rizika. Jsou ale situace, kdy lidé do pilíře přispívat nemusí, ani když do něj vstoupili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Povinnost platit příspěvky do druhého pilíře, pokud do něj někdo vstoupí, je totiž spojena s výdělečnou činností a s povinností platit sociální pojištění. Pokud je tedy někdo nezaměstnaný nebo třeba na mateřské dovolené, popřípadě dlouhodobě nemocný, povinnost platit příspěvek do pilíře se na ně nevztahuje,“ vysvětluje viceprezident Asociace penzijních fondů Aleš Poklop.

Pokud člověk do druhého pilíře penzijní reformy vstoupí, už z něj nemůže vystoupit. Na nezájem lidí si přesto nemůže stěžovat, podle Poklopa se o něj během prvních tří pracovních dní nového roku zajímaly stovky klientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu o druhý pilíř penzijní reformy mluvil v Dopoledním Radiožurnálu Aleš Poklop

„Zájem je pozvolný, nicméně jsem přesvědčený o tom, že jak postupně budou nabíhat kampaně a osvěta ze strany penzijních společností i ministerstva práce a sociálních věcí či vlády, bude se zájem zvyšovat. Největší ho čekáme ve druhém čtvrtletí letošního roku,“ nastínil Poklop.

Některé kampaně penzijních společností podle něj už běží třeba v televizi. Všechny informace, které se týkají důchodového spoření, jsou přístupné na obchodních místech penzijních společností.

„Co se týče osvěty ministerstva práce a sociálních věcí, i na jeho stránkách jsou k nalezení informace, které se týkají druhého pilíře. Od příštího týdne navíc chystá spustit informační linku, která bude lidem zodpovídat všechny dotazy, které se druhého pilíře týkají,“ říká Aleš Poklop.

Lucie Výborná, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme