Zmírnit krizi eurozóny může podpora růstu, říká Barack Obama

Skupina zemí G8 by kromě úsporných opatření měla podporovat také růst, řekl po schůzce s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v Bílém domě americký prezident Barack Obama. Ten v tom vidí způsob, jak zmírnit krizi v zemích eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka prezidentů Françoise Hollanda (vlevo) a Baracka Obamy

Schůzka prezidentů Françoise Hollanda (vlevo) a Baracka Obamy | Zdroj: Reuters

Se svým francouzským protějškem se Obama shodl, že to je velmi důležité nejen pro Evropu jako takovou, ale celou světovou ekonomiku.

François Hollande sdílí s americkým prezidentem také přesvědčení, že by Řecko mělo zůstat v eurozóně.

Schůzka obou prezidentů předchází summitu skupiny velkých světových ekonomik G8, který začne dnes v noci v Camp Davidu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Zdeněk Kudrna z Vídeňské univerzity mluví o summitu G8 ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Já myslím, že na summitu lídři dalších zemí G8 vyvinou určitý tlak, především na Německo, které se pomalu osměluje k tomu, aby přikročilo k nějakým oživujícím opatřením pro ekonomiku,“ řekl ekonom Zdeněk Kudrna z Vídeňské univerzity.

Patří k nim podle jeho slov zavedení projektových dluhopisů nebo rozšíření nabídky úvěrů ze strany Evropské investiční banky pro nejvíce postižené země eurozóny.

V předvečer setkání G8 se François Hollande sejde ještě s britským premiérem Davidem Cameronem. Ten doma prosazuje politiku škrtů.

V předvolební kampani podporoval Cameron spíše poraženého Nicolase Sarkozyho a v lednu se v Londýně odmítl se současným prvním mužem Francie setkat.

Adéla Havránková, Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme