Dalších 13 let recidivisty Reného a jiné cesty za svobodou. Jeden svět představil letošní program

Z filmu René – Vězeň svobody | Zdroj: Jeden svět

Na 80 dokumentů, mezi nimiž nebudou chybět mezinárodně oceňované tituly, a šest snímků ve virtuální realitě nabídne dokumentární přehlídka filmů o lidských právech Jeden svět. Její 24. ročník nesoucí podtitul Cesty svobody proběhne ve 25 městech po celém Česku od 21. března do 3. dubna, v Praze pak od 23. do 31. března. Festival v rámci speciálních projekcí podpoří filmaře na Ukrajině.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Snaha prosazovat lidská práva a pomáhat tam, kde je to třeba, všemi možnými (i nemožnými) prostředky je vždy náročná a nepřináší výsledky přes noc. Právě naopak,“ říká k tématu letošního Jednoho světa, jehož aktuálnost ještě zdůraznila ruská agrese na Ukrajině, ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

„Zatímco před dvaceti lety se situace jevila tak, že roztříštěný svět sice pomalu, ale přesto jistě kráčí blíž k jednomu, lepšímu světu, dnešek má k optimistickým vyhlídkám daleko. Přesto napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ dodává.

O zahájení se postarají polští Soudci pod tlakem v režii Kacpera Lisowského, kteří prostřednictvím odvážných výpovědí jeho reálných aktérů představují současný stav polského soudnictví.

Motiv Cest svobody reflektuje i stejnojmenná tematická sekce. Filmy v ní zachycují společenské otřesy, k nimž dochází v zemích s nedemokratickými režimy, a nechávají promlouvat lidi, kteří jsou nuceni se s nimi vyrovnávat.

Zvířecí farmy i čeští prvovoliči

V mezinárodní soutěži bude o festivalovou cenu usilovat například film Za zvířata, který sleduje boj za zlepšení podmínek na finských zvířecích farmách, nebo Děti mlhy, v nichž se dospívající vietnamská dívky vzpírá tradici unášení nevěst.

Hanny Polak ve svých Andělech ze Sindžáru, koprodukovaných Českou televizí, nastíní příběh jezídské ženy, která se snaží vysvobodit své sestry ze zajetí takzvaným Islámským státem. Jak těžba, zemědělství, prezident Jair Bolsonaro a nakonec i covid-19 ovlivňují a ohrožují život jedněch z posledních původních obyvatel v Brazílii, zase ukáže Teritorium filmaře Alexe Pritze.

Z dokumentu Incendios v režii Martina Trabalíka a Geraldine Zambrana Velez | Zdroj: Jeden svět

Soutěžní sekce Máte právo vědět bude opět rozkrývat případy porušování lidských práv, o nichž se většinou v médiích nepíše. Tematicky nejaktuálnějším ze snímků je tu Krymský poklad, v němž se politický konflikt a muzejní exponáty střetávají v otázkách: Kam má muzeum umění v Amsterodamu po skončení exhibice poslat archeologické vykopávky z Krymu? Na Krym okupovaný Ruskem, nebo do Kyjeva?

O nejlepší dokument v České soutěži zabojuje celkem 10 filmů. Mezi nejmladší české voliče zavítala v Prvovoliči 2021 režisérka Markéta Ekrt Válková. Martin Trabalík s bolivijskou filmařkou Geraldine Zambrana Velez zase v Incendios zachytili boj dobrovolných hasičů s požáry v Bolívii. O existenční krizi českých válečných veteránů vypráví Vysloužilci od Tomáše Polenského. Na známý časosběrný dokument Heleny Třeštíkové naváže René – Vězeň svobody, který ukáže dalších 13 let života bývalého recidivisty.

Jednou z letošních novinek bude programová sekce Pečovat a chránit, v níž se představí filmy z oblasti duševního zdraví a institucionální péče. Sekce Budoucnost volá se pak zaměří na to, jak mohou naše životy vypadat v blízké budoucnosti. Nebude chybět ani každoroční průřez ekologickou tematikou a udržitelnosti.

Z filmu Daniela Sagera Zákulisí novinařiny | Zdroj: Jeden svět

Prostor tradičně dostanou i největší dokumentární hity uplynulé sezony. Z nich budou mít návštěvníci Jednoho svět možnost zhlédnout například Zákulisí novinařiny, které se dívá pod prsty špičkovým investigativním novinářům z německého deníku Süddeutsche Zeitung.

Festival vedle toho uvede i na Oscara nominovaný animovaný dokument Utéct o afghánském uprchlíkovi nebo Dům z třísek, který vypráví o opuštěných ukrajinských dětech, které v ústavu nedaleko bojové linie čekají na rozhodnutí o vlastním osudu. Snímek získal cenu za nejlepší režii dokumentu na letošním Sundance.

Online předprodej vstupenek začíná ve středu 2. března. Na pokladnách kin si je půjde zakoupit od 23. března, a to pod jednotnou cenou.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme