Zemřela herečka Hana Brejchová, známá z filmu Lásky jedné plavovlásky

Ve věku 77 let zemřela herečka Hana Brejchová, mladší sestra Jany Brejchové. Proslavila se hlavní rolí ve filmu Miloše Formana z roku 1965 Lásky jedné plavovlásky. Informoval o tom deník Blesk, jemuž zprávu o úmrtí potvrdila její neteř, herečka Tereza Brodská.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky

Hana Brejchová ve filmu Lásky jedné plavovlásky | Zdroj: Profimedia

Hvězdu z Hany Brejchové udělaly Lásky jedné plavovlásky. V té době ještě studovala gymnázium, narodila se 12. prosince 1946. Forman byl tehdy životním partnerem Haniny sestry Jany. Za snímek nominovaný na Oscara dostala Hana Brejchová třetí místo v kategorii nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Benátkách.

Srozumitelná, vtipná, ale neobjevná rekapitulace, hodnotí kritici Formanův portrét uváděný v Cannes

Číst článek

Své nadání a šarm Hana Brejchová potvrdila ještě rolí paní Vránové, která si přivydělává jako modelka v sochařském ateliéru, v hořké komedii Jaroslava Papouška Nejkrásnější věk (1968).

Další velké role už neztvárnila, menší dostala v komedii Matěji, proč tě holky nechtějí? z roku 1981 nebo v seriálech Zlá krev, Cirkus Humberto a Přítelkyně z domu smutku v 80. a 90. letech. Formana už jako hollywoodského režiséra pracovně znovu potkala při natáčení filmu Amadeus.

Po roce 1989 se Hana Brejchová rozhodla věnovat podnikání a objevila se v několika dalších filmech, například v nepříliš úspěšné komedii Divoké pivo. Poté se stáhla do ústraní. V roce 2009 podle médií málem uhořela při požáru svého bytu, poslední léta žila v domově s pečovatelskou službou v Buštěhradu na Kladensku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme