Pátí Transformers nabízí opulentní vysvětlení původu Stonehange, děj ale žádný

Pochází z jiné planety a umí se složit do podoby osobního automobilu, kamionu nebo třeba stíhacího letounu. Do českých kin ve čtvrtek vstupuje pátý díl filmové série Transformers s podtitulem Poslední rytíř. Opulentní podívaná už ale zcela rezignovala na dějovou linku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátý díl Transformers Poslední Rytíř nabízí i tentokrát hlavně strhující podívanou na roboty, kteří se umí změnit na auto nebo třeba proudovou stíhačku. Zároveň vás ale film vezme na dvouapůlhodinovou exkurzi alternativní historií lidstva. Zjistíte, že Adolfa Hitlera zabily transformeří hodinky, pochopíte pravý význam Stonehange a budete svědky toho, že Anthony Hopkins umí umlčet i britského premiéra.

Rezignace na logiku

Konzistentní dějovou linii ale ve filmu budete hledat jen těžko. „Tohle už je čistý surrealismu spojený s impresionismem. Opravdu dojmy z velkých obrazů, které na sebe nespojitě a nelogicky navazují. Ale když člověk ustoupí od jakýchkoliv nároků logiky a snahy promýšlet věci zdravým rozumem, tak zbývá zábavná pouťová jízda, opulentní atrakce," hodnotí filmový redaktor Radia Wave Daniel Řehák.

Režisér Michael Bay prohlásil, že páté pokračování je i jeho posledním dílem z této série. Chtěl se proto rozloučit ve velkém stylu - a to se mu podle Řeháka povedlo.

„V podstatě je to jeden nápor neočekávaného vizuálního překvapení. Nevěřím tomu, že jsou to jeho poslední Transformers, podle mě bude znova povolaný do zbroje do té doby, než odejde do důchodu. Tohle neskončí," říká.

Rána pánví

Zahraniční kritiky poslední Transformers nešetří. Web Entertainment Weekly film přirovnal k ráně pánví do hlavy. Magazín Variety zase snímku předpovídá nejnižší zisky z prvního víkendu promítání ve Spojených státech z celé série o Transformers. Je tedy možné, že Michael Bay se bude muset ještě na svoji režisérskou pozici vrátit a Transofrmers zachránit. Stejně jako se Mark Wahlberg vrátil coby Cade Yeager, aby zachránil svět.

 

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme