Vzácný skafandr z filmu 2001: Vesmírná odysea jde do dražby. Prodat by se mohl až za 300 000 dolarů

Příznivci kultovního sci-fi snímku 2001: Vesmírná odysea režiséra Stanleyho Kubricka se budou moci v polovině července ucházet o zakoupení vzácného skafandru, který lze spatřit v jedné z legendárních scén filmu. Podle odhadů aukční síně v kalifornském Beverly Hills by se kostým mohl prodat až za 300 000 dolarů (7,15 milionu korun), napsala agentura AFP.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skafandr z kultovního filmu 2001: Vesmírná odysea jde do dražby

Skafandr z kultovního filmu 2001: Vesmírná odysea jde do dražby | Zdroj: Reuters

Dražený skafandr se velice pravděpodobně objevil v jedné z nejznámějších scén z filmu uvedeném v roce 1968, v níž doktor David Bowman hraný Keirem Dulleaou ničí inteligentní počítač HAL 9000, jemuž se vyvinulo vědomí a rozhodl se zabít astronauty na lodi, aby mohl dokončit misi, na níž byl naprogramován.

O skafandr je velký zájem částečně kvůli tomu, že Kubrick nařídil zničení většiny kostýmů a rekvizit z tohoto mistrovského díla sci-fi žánru, protože se bál, že by mohly být použity v jiných snímcích bez jeho povolení.

Podle Jasona DeBorda z aukční síně, která dražbu pořádá, se v aukcích prodal dosud jen jediný větší předmět z filmu, a to model vesmírné lodi Aries 1B, kterým se ve snímku doktor Heywood Floyd dopravil na Měsíc. V roce 2015 jej zakoupila americká filmová akademie, jež uděluje Oscary, za 344 000 dolarů (8,2 milionu korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme