Mladí přemýšlejí jinak, ale většina Rusů žije v minulosti, říká režisér filmu Švéd v žigulíku

Automobilku Gaz přivedl švédský krizový manažer Bo Andersson k zisku během pěti let a v AvtoVazu doufali, že to zopakuje. Nakonec to ale dopadlo trochu jinak. Novinář a debutující režisér Petr Horký byl do Ruska vyslán před čtyřmi lety, aby o kdysi slavné sovětské automobilce napsal reportáž do ekonomického magazínu. A téma střetu západní a východní mentality ho zaujalo natolik, že se rozhodl o něm ve volném čase natočit dokument.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Česko je ve srovnání s Ruskem malý, útulný pokojíček,“ charakterizuje svoje dojmy ze země Petr Horký. 

Město Toljatti, kde automobilka AvtoVaz sídlí, leží na levém břehu řeky Volhy, asi 800 kilometrů východně od Moskvy. A Petr Horký své zkušenosti z něj shrnuje slovy „zašlá sláva sovětské utopie“. 

Švédský krizový manažer do automobilky, která se v 70. letech stala jedním ze symbolů sovětské snahy ukázat západnímu světu nablýskaný model komunistické prosperity, měl do zatuchlého života v Toljatti přinést západní styl uvažování. 

Bo Andersson a skupina manažerů, které si s sebou přivedl, měl coby první cizinec v historii automobilky přivést krachující závod k zisku. „Když jsem do Ruska přišel, myslel jsem, že se mu to povede,“ říká Petr Horký. 

„Byl zvyklý na úspěch, protože kamkoli přišel, tam uspěl. A vzkříšení Lady mělo být takovým korunovačním klenotem jeho kariéry,“ dodává. 

Ostrý střet západního a východním myšlení nemá podle Petra Horkého jednoznačného vítěze. „Lidé v Toljatti umějí žít, v něčem možná lépe než západní civilizace,“ myslí si autor dokumentu. Naproti tomu manažer ze Švédska vidí situaci realisticky a bez sentimentu. 

Rusové chtějí revoluci, ale nechtějí změnu, shrnuje Bo Andersson v závěru snímku skutečnost, že většina Rusů žije stále v minulosti a od budoucnosti nemají žádná očekávání. 

Lucie Výborná, Anna Duchková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme