VIDEO: Polská Tvoje tvář má známý hlas čelí kritice za rasistickou nadávku i začerněné tváře soutěžících

Přední polská televizní talentová show Twoja Twarz Brzmi Znajomo (Tvoje tvář má známý hlas) je kritizována za to, že si slavní soutěžící, kteří se vydávali za Kendricka Lamara a Beyoncé, nechali zabarvit pleť na černo. Informoval o tom deník The Guardian. Zpěvák Kuba Szmajkowski, který druhou epizodu 19. řady soutěže vyhrál, zazpíval necenzurovanou verzi písně Humble, a dokonce použil rasistickou nadávku (tzv. N-word).

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Kuba Szmajkowski, který je polskou hvězdou a má 163 tisíc sledujících na Instagramu, vyhrál v sobotu druhou epizodu 19. řady Twoja Twarz Brzmi Znajomo.

V pořadu vystoupil se skladbou Kendricka Lamara Humble a měl nabarvenou pleť na černo, falešné kadeře a vousy. Použil přitom originální necenzurovaný text. Několikrát tak zazněla anglická nadávka b**ch a rasistické N-word (n***er).

Szmajkowski věnoval svou odměnu 10 tisíc zlotých (asi 53 tisíc korun) za vítězství v epizodě charitativní organizaci Przystań Nadziei, která se zabývá léčbou rakoviny u dětí.

Nebyl jediným, kdo si ztmavil pleť. Stejně postupovala i herečka Pola Gonciarzová, aby jako Beyoncé zazpívala If I Were a Boy. Oba soutěžící zveřejnili videa svých proměn na sociálních sítích.

Interní vyšetřování

Pořad Tvoje tvář má známý hlas (v angličtině Your Face Sounds Familiar) v Polsku produkuje společnost Endemol Shine spadající pod francouzskou mateřskou společnosí Banijay. Mezi její další oblíbené pořady patří regionální verze Big Brother, The Million Pound Drop a Masterchef.

Mluvčí společnosti Banijay ve svém prohlášení pro deník Guardian uvedl: „Banijay odsuzuje polské provedení show Your Face Sounds Familiar společností Endemol Shine Poland, které je v rozporu s globálními hodnotami naší skupiny. Probíhá interní vyšetřování a budou přijata příslušná opatření.“

Rozhořčení vyjádřily také stovky uživatelů sociálních sítí.

‚Uctít původního umělce‘

Twoja Twarz Brzmi Znajomo již dříve způsobila kontroverzi kvůli používání „blackface“ (začerňování pleti).

Eminem vyzval republikánského prezidentského kandidáta, ať nepoužívá jeho hudbu v kampani

Číst článek

Poté, co herec Tomasz Ciachorowski v roce 2021 zazpíval skladbu Stronger od Kanyeho Westa, pořad zveřejnil prohlášení, v němž uvedl, že je „velmi překvapen“ reakcemi.

„Záměrem každé hvězdy vystupující v pořadu, stejně jako celého produkčního týmu, je co nejpřesněji ztvárnit původní vystoupení a zároveň uctít původního umělce,“ argumentoval.

Hrdě uvedli další předchozí příklady, třeba imitaci Tiny Turner, Missy Elliott, Stevieho Wondera a dalších, a vyzdvihli charitativní činnost v pořadu.

V roce 2021 česká iterace pořadu zakázala svým soutěžícím používat „blackface“.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme