Nobelista Bob Dylan poprvé vystoupil v Brně, mezi skladbami nemluvil

V Brně v neděli poprvé vystoupil americký zpěvák Bob Dylan. V doprovodu pětičlenné kapely zahrál průřez svou celoživotní tvorbou. Starší skladby ale zazněly v jiném aranžmá, než fanoušci znají z desek. Šestasedmdesátiletý hudebník je v obecném povědomí stále spjatý hlavně s kytarou a foukací harmonikou, v neděli ale hrál na klavír, který je v posledních letech jeho hlavním nástrojem. Mezi skladbami Dylan nemluvil.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Bob Dylan (archivní foto)

Zpěvák Bob Dylan (archivní foto) | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Pořadatelé pro koncert jednoho z nejvlivnějších umělců současnosti a držitele Nobelovy i Pulitzerovy ceny vybrali halu Vodova. Větší Rondo nepřipadalo v úvahu kvůli riziku termínové kolize s hokejovým play off. Během pár dní byl koncert vyprodaný. Dylan na svém „nekonečném turné“ přijel do Brna ze Salcburku, pokračuje do Vídně a Lipska.

V Dallasu se dražila kytara Boba Dylana. Anonymní kupec si ji pořídil za více než 8 milionů korun

Číst článek

Koncert začal oscarovou filmovou písní Things Have Changed. Její text je monologem "dobře oblečeného muže, který čeká na poslední vlak" a v refrénu zpívá o tom, že lidé šílí, doba je divná a všechno se změnilo. Pak Dylan v černém obleku a bílém klobouku střídal své písně staré až 55 let s těmi, které natočil v posledních letech.

Z počátků Dylanovy dráhy zazněla hned v úvodních minutách koncertu třeba skladba Don't Think Twice, It's All Right datovaná rokem 1963 nebo titulní píseň alba Highway 61 Revisited z roku 1965. Zatím poslední autorské Dylanovo album Tempest z roku 2012 dostalo prostor ve skladbách jako Duquesne Whistle, Pay in Blood nebo Early Roman Kings. Publikum je aplaudovalo stejně jako staré hity.

V posledních letech Dylan nahrával hlavně písně z repertoáru Franka Sinatry a další melodie „velkého amerického zpěvníku“, což se projevilo na albech Fallen Angels a Triplicate - a v menší míře také při dnešním koncertu, třeba v podobě skladby Melancholy Mood.

Dylan už českému publiku zahrál opakovaně v Praze, jednou vystoupil i v Ostravě. Za návštěvu ale podle pořadatelů stojí každý další jeho koncert. „Největších hitů“ má tolik, že by vydržely na několik večerů. V roce 2014 Dylan do pražské 02 arény přilákal 6000 lidí, všechna místa byla k sezení. Kapacita haly Vodova je nižší.

Příběh 2016: Překvapivé rozhodnutí švédské akademie. Nobelovu cenu dostal Bob Dylan

Číst článek

Dylan má za sebou více než pětapadesátiletou kariéru, napsal přes 500 písní, z nichž mnohé se dočkaly nespočtu coververzí, zpívají je lidé po celém světě. Sám prodělal několik stylových proměn, začínal jako folkový písničkář, poté se postavil do čela elektrifikované rockové kapely. I dnes jeho doprovodná skupina podle potřeby střídala akustické a elektrické nástroje.

Dylan je rovněž uznávaným literátem, získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách maluje. Je také prvním písničkářem, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Švédská akademie ho vyznamenala za originální přínos k velké tradici amerického písničkářství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme