V Dallasu se dražila kytara Boba Dylana. Anonymní kupec si ji pořídil za více než 8 milionů korun

V Dallasu šla v sobotu do dražby v pořadí druhá kytara amerického hudebníka Boba Dylana. Její nový majitel si podle aukční síně Heritage Auctions nepřál zveřejnit své jméno, Dylanovu kytaru ale pořídil za v přepočtu téměř 8 milionů 800 tisíc korun.

Dallas (Texas) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan (ilustrační foto)

Bob Dylan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Akustická kytara typu Martin D-28 pochází z roku 1963, Dylan ji používal během svého turné Rolling Thunder Revue na přelomu let 1975 a 1976. Následující rok ji pak za 500 dolarů (v přepočtu asi 11 tisíc korun) prodal Larrymu Craggovi, který se mu staral o kytary. Podle časopisu Rolling Stones na ni údajně od té doby nikdo nehrál. 

Cragg se o prý o kytaru vzorně staral a uchovával ji v prostředí s kontrolovanou vlhkostí vzduchu. Jsou na ní lehké škrábance, hlavně na zadní straně. Ty nejspíš způsobil držák na foukací harmoniku nebo kovové knoflíky Dylanovy džínové bundy.

Odhadovalo se, že se kytara prodá za 300 tisíc, výsledná cena ale byla o 100 tisíc dolarů vyšší.

Časopis Rolling Stones píše, že se Dylan v roce 1977 rozhodl hrát pouze na kytary Gibson, takže možná proto se Martina z roku 63 zbavil. Před čtyřmi lety se prodal jeho Fender Stratocaster za tehdy rekordních 965 tisíc dolarů, v přepočtu přes 21 milionů korun.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme