SOUTĚŽ: Alias Grace. Vyhrajte dlouho očekávaný překlad knihy Margaret Atwoodové

Byla Grace Marksová vina ze dvou násilných vražd? Odpověď na to hledá v půlce devatenáctého století mladý psychiatr. Historický román Alias Grace čekal na svůj český překlad dlouhých 22 let. Mezitím byl zadaptován do televizního seriálu a divadelní hry.

Knižní soutěž Věznice v Kingstonu (Kanada) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte dlouho očekávaný překlad knihy Margaret Atwoodové

Vyhrajte dlouho očekávaný překlad knihy Margaret Atwoodové | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

V roce 1843 došlo v kanadském městě Richmond Hill k zabití bohatého farmáře Thomase Kinneara a jeho hospodyně Nancy Montgomeryové. Za spáchání brutálního činu byla tehdy odsouzena mladá služebná Grace Marksová a sluha James McDermott.

Román začíná ve chvíli, kdy od vraždy uteklo 10 let, které zdrženlivá a vždy slušná Grace strávila za mřížemi. Tehdy do věznice v Kingstonu přichází mladý psychiatr Simon Jordan, který se pomocí velmi osobních rozhovorů snaží dívku rozpomenout na události osudného dne a s konečnou platností rozhodnout, zda Grace byla ve svém příběhu zlosynem, či obětí.

Spisovatelka Margaret Atwoodová ve své knize vychází ze skutečného případu Grace Marksové. Splétá přitom dohromady linku irské imigrační vlny a ženské emancipace s viktoriánskou kulturou a počátky studia lidské mysli. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Kniha Alias Grace se vydání v českém jazyce dočkala až po více než 20 letech. Mezi tím už například na úspěch příběhu navázalo přejmenování parku v Richmond Hill v Ontariu na park Alias Grace.

Na motivy historického románu vznikla v roce 2017 šestidílná série pro streamovací službu Netflix. Hlavní roli Grace Marksové v ní ztvárnila kanadská herečka Sarah Gadonová, jako psychiatr Simon Jordan se představil britský herec Edward Holcroft.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 výtisků knihy Alias Grace, napište nám až do tohoto pátku, 16. listopadu, do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku: 

V jakém roce původně vyšel román Alias Grace?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme