Chemická kotva, úhlová bruska nebo řízení ještěrky. Herci Nosek a Slaný vyměnili jeviště za stavbu

Za poslední rok musela řada herců vystřídat hned několik zaměstnání nebo si hledat různé brigády od doručování balíků přes stavební práce. Až se tedy zastavíte na čerpací stanici u Devíti křížů a usednete na lavičku, vězte, že vlastníma rukama ji postavili herci Míra Nosek a Michal Slaný společně s kamarádem barmanem, který také zůstal kvůli dopadům epidemie koronaviru bez práce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herec Jaromír Nosek

Herci Jaromír Nosek a Michal Slaný museli vyměnit herectví za stavební práce | Zdroj: Profimedia

Kromě této brigády herci bourali i zdi ve Spolaně Neratovice nebo jezdili s dodávkou. Bojí se ale, že mnozí herci, kteří si za poslední rok museli najít jiné zaměstnání, se už na jeviště nebo před kameru nevrátí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herci Míra Nosek a Michal Slaný vyměnili jeviště za stavbu. Poslechněte si jejich rozhovor s Alžbětou Havlovou

Kamarádi Nosek a Slaný spolu hráli třeba ve filmu Román pro ženy, loni v prosinci bok po boku v mrazu betonovali základ pro lavičky a stoly na odpočívadle u známé čerpací stanice.

Kvůli rok trvajícím protiepidemickým opatřením přišli jako většina umělců a dalších profesí o práci. Získali tak ale díky tomu spoustu nových dovedností, a teď se dokonce vrací ke zkoušení. Konkrétně jde o hru Přátelák právě v režii Míry Noska. Premiéru měla mít na začátku března.

„Teď to bude asi v roce 3000,“ říká s nadsázkou herec známý také z několika televizních seriálů.

Zkoušení veselé inscenace, ve které kromě Michala Slaného hrají třeba také Anna Stropnická nebo Jitka Ježková, teď plní hlavně psychologickou funkci pro všechny zúčastněné. Vzájemně se podporují a po dlouhé době dělají to, co je opravdu baví.

‚Vzpomeňte si na nás u Devíti křížů‘

I když se snaží Michal Slaný a Míra Nosek brát svoje nové pracovní zkušenosti s humorem a nadsázkou, tak upozorňují na to, že mnozí jejich kolegové už jinou práci ani sehnat nemůžou.

„Máme třeba nejmenovaného kolegu, kterého odmítli vzít na úklid do Lidlu, protože už prostě mají plno. Nebo když přijde herec někam, že chce na brigádu, tak mu řeknou, my vás vezmeme jen na hlavní pracovní poměr, ale ten vám nedáme, protože až otevřou divadla, vy nám utečete,“ popisuje konkrétní příklady ze svého okolí Slaný.

Bojí se i toho, že někteří umělci se třeba na jeviště ani nevrátí, protože už prostě zůstanou ve svém novém zaměstnání.

Celý rozhovor s oběma herci si můžete poslechnout v podcastu redakce kulturního zpravodajství Kulturní vývar v aplikaci můjRozhlas.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme