Česká televize bude mít letos vyrovnaný rozpočet, oproti původnímu návrhu ušetřila 200 milionů

Česká televize (ČT) bude v tomto roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, příjmy a výdaje budou 6,76 miliardy korun. Proti původnímu návrhu ČT ušetřila zhruba 200 milionů korun. Rozpočet po více než dvouměsíčním projednávání s managementem schválila ve středu rada ČT. Hlavní část výnosů tvoří příjem z výběru televizních poplatků kolem 5,6 miliardy korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize

Důvodem úspor je především snaha ČT dosáhnout mezi lety 2022 a 2024 vyrovnaného hospodaření | Zdroj: Profimedia

Generální ředitel ČT Petr Dvořák dostal loni v listopadu za úkol hledat úspory. Jeho předchozí návrh ale radu neuspokojil a ta rozpočet loni v prosinci neschválila. Důvodem úspor je především snaha dosáhnout mezi lety 2022 a 2024 vyrovnaného hospodaření veřejnoprávní instituce.

Kysilka, Lipovská či Šlégr. Sněmovní výbor zúžil okruh kandidátů do rozhlasové a televizní rady

Číst článek

Vedení ČT má ušetřit zejména na výrobě pořadů, kde jsou náklady proti původnímu předpokladu snížené o 125 milionů korun na 2,295 miliardy korun. Je to zároveň o 300 milionů méně, než před dvěma roky. Dalších 30 milionů uspoří ČT na přechodu na DVB-T2, kde je celková částka pro letošek 430 milionů Kč. Investice jsou naplánované na 321 milionů korun.

Příjmy z televizních poplatků mají být o deset milionů vyšší než v předchozím návrhu. Výnosy z podnikatelské činnosti mají vzrůst o 107 milionů na 777 milionů korun díky konání většího množství sportovních akcí, a tedy i většímu množství reklamy a sponzoringu.

ČT počítá se mzdovými náklady 2,12 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamená zvýšení o zhruba 80 milionů korun. To je vynuceno růstem mezd v celé ČR, na který televize reagovala.

Česká televize vysílá celkem šest televizních programů ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art. Tyto stanice měly loni podle údajů ATO - Nielsen Admosphere, která představují podíl na publiku ve věku od 15 let, na celodenní sledovanosti podíl 30 procent. ČT zaměstnává téměř 3000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme