OBRAZEM: Rotující prstýnky i glazurovaná keramika. Jablonec nad Nisou otevřel přehlídku Křehká krása

Bižuterie, šperky z oceli nebo keramiky, stejně jako vánoční ozdoby, skleněné dekorativní i užitkové předměty. To vše nabízí dvanáctý ročník prodejní přehlídky Křehká krása v Jablonci nad Nisou. Slavnostní zahájení přehlídky ve čtvrtek nabídlo módní přehlídku a také vzácného hosta, manželku českého prezidenta Evu Pavlovou.

Jablonec nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Českou bižuterii mám ráda a nejsem tady poprvé. Pokud bude příležitost, tak určitě něco odsud ráda vyvezu i na zahraniční cestu,“ říká Eva Pavlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jablonci nad Nisou začal letošní sklářský a řemeslný veletrh Křehká krása

Mezi vystavovateli je letos poprvé ostravská firma T.Lepidi s keramickými šperky. Její keramika ale překvapivě skoro nic neváží.

„Je to foukané, ručně dělané a glazované,“ vysvětluje majitelka firmy Anetta Kun. Glazury, které vypadají jako polodrahokamy, si výrobci sami míchají.

Další nově vystavující firmou je firma Ocelova, která vyrábí šperky z pravé oceli.

Vystavuje tu i společnost Double Ring, která vyrábí s pomocí 3D tisku mechanické prsteny. Ty se například dokážou otáčet podél vlastní osy. „Funguje to na principu ložiska,“ říká Jan Suchý, autor rotujícího šperku. Jak dále vysvětluje, jde o prstýnek pro „nervózní uživatele“.

OBRAZEM: Končí černobílá doba. Národní galerie ukazuje vývoj umění od 20. století na kontrastech

Číst článek

„Já jsem takový nervózní typ. Když mám klíče v kapse, tak si s nimi musím hrát a tohle mi přijde mnohem lepší,“ směje se.

Mimo představení několika nových výrobců organizátoři také poprvé zavedli elektronické vstupenky.

Na prodejní výstavě nechybí kromě bižuterie a šperků také sklo užitkové i dekorativní nebo vánoční ozdoby.

V Jablonci nad Nisou natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž v audiozáznamu.

Tomáš Mařas, reČRoL Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme