Vandal vážně poškodil Repinův obraz Ivana Hrozného. Kovovou tyčí prorazil sklo a protrhl plátno

Jeden z návštěvníků věhlasné Treťjakovské galerie v Moskvě v pátek vážně poničil mistrovské plátno malíře Ilji Repina. Muž kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a obraz na několika místech protrhl, uvedla ruská média. Podle zatím neoficiálních informací útočník tvrdil, že dílo z konce 19. století musí být zničeno, protože nepravdivě zobrazuje historická fakta.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil.

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil. | Zdroj: Wikimedia Commons Public Domain

Obraz s názvem Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581 zobrazuje cara, který drží v náručí syna, jehož právě zavraždil.

Jedno z nejpůsobivějších děl ruského malířství budilo kontroverze už od svého vzniku, protože zobrazovalo vládce jako synovraha, což bylo považováno za nepřípustné.

„Malba je vážně poškozená, plátno je roztrženo na třech místech uprostřed... padají sklo poškodilo i rám. Naštěstí však zůstaly ušetřeny nejcennější části zobrazující obličeje a ruce,“ uvedla Treťjakovská galerie ve svém prohlášení.

Pachatel činu byl zatčen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme