Malé a střední firmy v EU by měly získat lepší přístup k půjčkám

Malé a střední firmy by měly jednodušeji získat potřebné peníze na svůj rozvoj. Díky tomu by pak mohly přijmout další zaměstnance, a tím pomoci snížit vysokou nezaměstnanost. Tvrdí to Evropská komise, která předložila návrh na rozšíření státní pomoci pro malé a střední podniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu | Zdroj: ČTK

V zemích Evropské unie pracují v malých a středních podnicích dvě třetiny lidí zaměstnaných v soukromém sektoru.

„Třetina takových firem nebyla v posledních letech schopná získat potřebné půjčky,“ řekla mluvčí Komise Pia Hansenová.

EK proto navrhla změnu v pravidlech pro státní pomoc týkající se rizikového financování. Malé a střední podniky totiž často získávají půjčky jen na trhu s rizikovým financováním, protože klasické banky jim úvěry nechtějí poskytnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových záměrech EU na pomoc malým a středním firmám hovořil zahraniční zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska. Podrobnosti doplnil bankovní analytik Jan Bureš

Firmy totiž často nemají dostatečnou historii, zvlášť pokud jde nové firmy a novátorské projekty. Banky proto neumí posoudit, jestli je bezpečné jim půjčovat. Leckdy jsou také pro banky příliš malé.

Malým a středním podnikatelům zkomplikovala velmi život dluhová krize, hlavně v periferních oslabených státech eurozóny. Banky jim jsou ochotny půjčovat za mnohem, někdy až dvojnásobně vyšší úrok, než ve státech jako je Německo, Rakousko a podobně.

Stát by podle návrhu mohl například garantovat část půjčky, kterou menší firma získá.

Pro české firmy by ale podle hlavního ekonoma banky ERA Jana Bureše nová pravidla velké změny znamenat neměla.

„Myslím si, že když Brusel implementuje nějaký mechanismus pomoci, že to pro české prostředí asi nebude úplně revoluční změna, která by přispěla k výrazně lepšímu fungování a dostupnosti peněz pro malé a střední podniky,“ domnívá se Bureš.

Úspory firma hledá i formou seskupení výroby na menší plochu. | Foto: Tomáš Adamec

Přesné statistiky dostupnosti úvěrů pro malé a střední firmy v Česku nejsou k dispozici.

„Nicméně dle vlastní zkušenosti a pocitů se domnívám, že dostupnost úvěrů pro malé a střední podniky u nás není tak špatná jako v jiných evropských zemích,“ vysvětlil Bureš.

Rozdíl mezi malými a velkými podniky totiž v naší zemi není tak výrazný jako jinde v Evropě.

„Je zde řada malých a středních podniků, které mají relativně zdravé bilance, vyváží například na solidní trhy a jejich přístup k financování se dá srovnat s velkými společnostmi,“ dodal hlavní analytik ERA.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme