Některé teplické základní školy musí odmítat děti u zápisu

Dnes začínají zápisy do prvních tříd. V Teplicích by mělo letos přijít asi 550 dětí. Některé školy se ale potýkají s větším zájmem rodičů, než mohou uspokojit, a musejí děti odmítat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápis prvňáčků v Sadské

Zápis prvňáčků v Sadské | Foto: Pavel Pavlas

„Počet byl stejný i loni. Pokud má škola kapacitu, může přijímat i děti z jiných měst, ale přednostně přijímá děti ze svého obvodu,“ uvádí vedoucí odboru školství magistrátu Helena Zámostná.

Tři specializované školy ale své obvody nemají a přijímají prvňáky podle výsledků zápisu. Takovou je například jazyková škola na Metelkově náměstí v Teplicích. K zápisu se tam hlásí 170 dětí, přijmout jich škola může jen 84.

Podle zástupkyně ředitele Šárky Laštovkové jsou pro přijetí důležité pouze výsledky zápisu, jeho jednotlivé části učitelky bodují. Není tedy ani výhodou, když dítě už ve školce chodí třeba na angličtinu, ve které by pak pokračovalo v první třídě.

„Je ale dobře, pokud dítě chodí do nějakého kroužku a je zvyklé systematicky pracovat. Je to výhoda nejen k zápisu, ale i do první třídy,“ myslí si Laštovková.

Pro přijetí není rozhodující ani to, jak blízko dítě bydlí. „Tohle vůbec nehodnotíme. Máme děti z Bíliny, Krupky, z Ústní nad Labem, z Chlumce. Jde vysloveně jen o výsledky testu, podle získaných bodů sestavíme pořadí,“ dodává Laštovková.

S větším zájmem rodičů o zápis do první třídy si neláme hlavu ředitelka základní školy Koperníkova v Teplicích. Vezmou každého, kdo splní podmínky zápisu. Podle ředitelky Hany Amlerové je totiž kapacita školy tisíc žáků. Teď jich tam chodí necelé čtyři stovky.

„Jsme schopni vzít do první třídy 90 a více dětí. Odmítnout děti nemusíme, i kdyby jich přišlo hodně, protože máme velkou kapacitu, kterou můžeme naplnit. Kdyby byl zájem o čtyři první třídy, můžeme je otevřít. Budeme ale moc rádi, když otevřeme tři,“ říká Amlerová.

Na budoucí prvňáčky budou u zápisu čekat úkoly, které prověří, jak se dítě umí vyjadřovat, jestli pozná geometrické tvary, rozezná směry nebo přiřadí ke zvířatům správný zvuk. Pokud dítě není na vstup do školy zralé, mohou rodiče zažádat o odklad.

Gabriela Hauptvogelová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme