Opavská radnice si neví rady s nejdražším obchodním domem v Česku

Už delší dobu sledujeme osud nejdražšího obchodního domu v Česku. Najdete ho v centru Opavy na Horním náměstí. Nejdražší ale není proto, že by tam prodavači nabízeli luxusní zboží. Rekordní byla cena, za kterou město tuto poměrně malou jednopatrovou stavbu před lety odkoupilo. Suma přesahující čtvrt miliardy korun nemá v přepočtu na prodejní plochu obdoby. Tím ale potíže s obchodním domem zdaleka neskončily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum Slezanka

Obchodní centrum Slezanka | Foto: F. Tichý

Obchodní dům s poetickým názvem Slezanka zná v Opavě každý. To, že město sáhlo do pokladny a zaplatilo za ni 270 milionů korun, je i po letech třaskavou směsí.

V čele opavského magistrátu byl v době odkupu v roce 2008 Zbyněk Stanjura z ODS. I přes astronomickou cifru si nakonec radnice vzala kvůli Slezance úvěr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj kolem Slezanky sleduje Martin Knitl

„To místo je opravdu velmi cenné, je v samotném srdci městské památkové zóny. Takže si myslíme, že Opava si takovou změnu zaslouží.“

Paradoxně jedna z největších kritiček obří investice, tehdy opoziční zastupitelka Pavla Brady, je dnes náměstkyní primátora města zvolená za SOS PRO OPAVU.

A také pod jejíma rukama zkrachoval další plán na oživení Slezanky. Firma, která si dům pronajala na 20 let, dluží radnici přes dva miliony korun a obchody zejí prázdnotou.

„Nemůže každý měsíc dotovat nájemné. Vybírají nižší nájemné od podnájemníků, než které odevzdávají městu. Ten rozdíl je asi 200 tisíc měsíčně.“

A tak se bude znova hledat další nájemce a radnice má v záloze i variantu, že bude obchodnímu domu a všem prodavačkám, pokud se najdou, velet samo.

Zahlazování stop po čtvrtmiliardovém byznysu v Opavě, který rozvířil nejen politické komunální vody, čas zatím příliš nepomáhá.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme