Podle prezidenta Zemana splní Česko do pěti let podmínky pro přijetí eura

Česko podle prezidenta Miloše Zemana splní do pěti let Maastrichtská kritéria a bude moci přijmout euro. Po schůzce na Hradě to řekl budoucí ministr financí Andrej Babiš. Ani on a další odborníci se zavedení společné evropské měny nebrání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Andrej Babiš prý s přijetím eura nemá žádný problém. Nechce ale, aby Česká republika ručila za závazky Řecka a Španělska. Jako důležitý faktor označil kurz koruny.

„Slováci přijali nějaký kurz a občané měli pocit, že je to pro ně super. Akorát pak exportní firmy neměly samozřejmě moc dobré výsledky a musely propouštět,“ říká.

Na prezidentova slova reagoval národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek. Prý mu velmi pomůže, když bude vědět konkrétní termín, a bude tak moci lépe ukotvit všechny své aktivity. A termín, o kterém se Miloš Zeman s Andrejem Babišem bavili, považuje za reálný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zavedení eura v ČR mluvili na Radiožurnálu Jan Jedlička, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny, a Ivo Strejček, europoslanec za ODS

„Protože vidíme, jaké země vstupují do eurozóny – Slovensko, chystá se tam Litva. I z tohoto důvodu je jednoznačně vidět, že když se tyto republiky dovedou bez problémů do eurozóny integrovat, tak Česká republika bezesporu také,“ tvrdí.

Podle něj se vláda bude muset v hospodářské politice naplno soustředit na přísné plnění Maastrichtských kritérií.

V současné době dodržuje Česká republika dvě z celkem čtyř kritérií – udržení cenové stability a konvergence úrokových sazeb. Kritérium stavu veřejných financí zatím neplní, ale dá se očekávat, že vládní deficit klesne pod požadovaná 3 procenta. Poslední podmínkou bude podle Dědka účast v mechanismu směnných kursů.

Jiný názor zastává europoslanec za ODS Ivo Strejček: „V téhle chvíli to není otázka plnění a neplnění kritérií. Přijetí eura a vzdání se české koruny je tak zásadní otázka, že o ní mají rozhodnout občané v referendu. Tento princip držíme a je překvapující slyšet informace, že do pěti let to tak bude," říká.

ČSSD upozorňuje na odpor veřejnosti k euru

K plnění kritérií se vyjadřuje i Jan Jedlička, analytik Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny:

„Obecně řečeno se nebudeme dívat na to, jestli plníme nějaká evropsky zadaná kritéria. Důležité je, jestli je to výhodné pro Českou republiku. A je pravdou, že v následujících třech letech to nejspíš výhodné není. Eurozóna má sama se sebou dost problémů. V dlouhodobém horizontu, ten může začínat těmi pěti lety, opět převáží pozitivní faktory a euro se Česku vyplatí,“ soudí.

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka se k přijetí eura staví trochu střídměji. Minulý týden v rozhovoru pro agenturu Bloomberg oznámil, že jeho vláda pravděpodobně nestanoví žádný termín přijetí eura.

Tento krok údajně vyžaduje širokou shodu a připravenost stanovený slib splnit. Sobotka jako důvody proti uvedl velký odpor veřejnosti a absenci politické shody, když žádná politická strana v parlamentu přijetí eura nemá za prioritu.

Martin Křížek, Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme