V Ústeckém kraji přišly v roce 2013 o řidičský průkaz stovky lidí

V Ústeckém kraji přišly o řidičský průkaz v loňském roce stovky řidičů. Když uplyne doba, po kterou měli řízení zakázáno, chtějí ho zpět. Kromě návštěvy lékaře a autoškoly je čeká i dopravní psycholog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot)

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Za loňský rok se jen v Ústí nad Labem s řidičským průkazem nedobrovolně na čas rozloučilo 121 řidičů. Na Děčínsku jich bylo 74.

Nejčastěji se takzvaně vybodují - tedy nasbírají dvanáct trestných bodů za spáchané přestupky. Když chtějí řidičák zpátky, musí kromě návštěvy lékaře zaklepat i na dveře dopravního psychologa.

Na obrazovce se vám budou objevovat veliká barevná kola, přesně v těch barvách, co máte tady. V případě, že se vám nebude na obrazovce objevovat barva, bude vám znít tón, zvuk…“ vysvětluje dopravní psycholožka Lenka Čermáková panu Ivanovi, jak projít takzvaným determinačním testem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci dopravního psychologa se zajímala reportérka Iva Zítková

Ten vyhodnotí, jestli jako řidič dokáže správně a včas reagovat na to, co uvidí a uslyší. V tuto chvíli už má vybodovaný řidič za sebou test vizuální paměti, pohovor a zkoušku neverbálního intelektu.

O řidičák přišel před čtrnácti měsíci a jako řada dalších přišel na testy až v novém roce. Přinést sebou musel i výpis z evidenční karty řidiče.

"Neměl pás, neměl dětskou sedačku, lékárničku a technickou. Jsou to opravdu jedno- až dvoubodové prohřešky,“ říká.

Že pan Ivan není zdaleka sám, kdo na Děčínsku musel nechat auto v garáži, potvrzuje i Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

„Za loňský rok přišlo o řidičák 74 řidičů. Ženy jsou v tomto počtu zastoupeny pouze čtyřmi,“ upozorňuje. Podobná bilance je i na Ústecku, kde zákaz řízení dostalo pět žen a 116 mužů.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme