Nový sportovně-relaxační areál v Žichlicích bude sloužit obyvatelům i školákům

Žichlice na severním Plzeňsku, které spadají do katastru obce Hromnice, mají nový sportovně-relaxační areál. Vznikl na místě bývalého hřiště vedle školy. Jeho možnosti tak využijí nejen žáci v hodinách tělesné výchovy, ale i široká veřejnost. Vybudování areálu umožnily i dotace z programu ROP Jihozápad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venkovní tělocvična

Venkovní tělocvična | Foto: Městské lesy Chrudim

V Hromnici na severním Plzeňsku stoupá počet obyvatel a to i navzdory všeobecnému trendu vysidlování venkova. A radnice se stará, aby se lidem ve všech 6 obcích, které do katastru spadají, žilo dobře.

Minulý rok tam opravili kulturní dům, zvelebili školu a školku a chystají bezpečnější místní komunikaci. Nově také s přispěním dotace z ROPu Jihozápad postavili sportovně-rekreační areál v Žichlicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude fungovat nový sportovně-relaxační areál v Žichlicích, zjišťovala Martina Klímová

Budovat areál začala obec na začátku září loňského roku v místě, kde se nacházelo staré hřiště, řadu let neopravované.

„Chtěli jsme místní mládeži rozšířit možnosti sportování,“ uvádí radní Milan Brož ze sdružení Starostové a nezávislí s tím, že areál bude sloužit široké veřejnosti. Věkové omezení uživatelů je podle něj dáno hranicemi tři roky až sto let.

Hřiště s umělým povrchem má velikost 800 metrů čtverečních. „Je určeno pro malou kopanou, nohejbal, volejbal či košíkovou,“ dodává Milan Brož.

Vedle se pak nachází hřiště s pískovým povrchem, určené pro volejbal a nohejbal. Malí návštěvníci pak zajisté ocení pružinová houpadla, prolézačky, klouzačky, pískoviště či domeček. Na své si přijdou i senioři, kteří mohou využít čtyř cvičebních prvků.

Nyní je v pořadí výběr správce hříště, který bude mít areál pod kontrolou. Vznikají a do provozu se uvádějí webové stránky.

Dětské hřiště (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Než se ale první děti a sportovci budou moci na hřišti vydovádět, musí ještě nějaký čas počkat.

„Sportovně-rekreační areál je ve fázi po kolaudaci, ale v dořešování administrativních záležitostí, které by měly být do poloviny února vyjasněny,“ popisuje současný stav areálu hromnický starosta Pavel Telín zvolený za Starosty a nezávislé a pokračuje:

„Pak bude zkušební provoz a otevření. Takže v jarních měsících předpokládáme otevření celého areálu.“

Školní tělocvik na čerstvém vzduchu

Na otevření areálu se těší i ředitelka žichlické školy, která s novým areálem těsně sousedí.

„Jsme velmi rádi, že bylo obci umožněno s přispěním dotace vybudovat toto krásné, multifunkční hřiště, které budeme určitě využívat při hodinách tělesné výchovy. Už se na to těší paní učitelka – tělocvikářka i děti,“ říká ředitelka základní a mateřské školy v Žichlicích na severním Plzeňsku Pavla Schneiderová.

Škola tak v hodinách tělocviku využije jak hřiště s umělým povrchem pro míčové hry, tak doprovodné prvky, vybudované primárně jako venkovní tělocvična pro seniory.


Zvětšit mapu

Martina Klímová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme