Budoucí ministr Prachař odvolá ředitele ŘSD Kočicu, naopak se vrátí Pošvářová

Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO) vrátí na Ředitelství silnic a dálnic nedávno odvolanou ředitelku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Naopak stávající ředitel ŘSD Pavel Kočica dál v úřadu pracovat nebude. Prachař ho chce odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfem Ředitelství silnic a dálnic byl jmenován Pavel Kočica

Šéfem Ředitelství silnic a dálnic byl jmenován Pavel Kočica | Zdroj: ČTK

„Paní Pošvářová má své místo na Ředitelství silnic a dálnic. Očekáváme, že v polovině února zasedne Rozhodčí soud v Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. A důkazy, které má paní Pošvářová k dispozici ve prospěch státu, jsou určitě dobrým signálem. Kdy a na jakou pozici bude vrácena, rozhodnu až po seznámení s celkovým stavem,“ řekl Prachař.

„Pro mě bude důležité dopodrobna se seznámit s problémy, které na ŘSD jsou. Já tuto organizaci kritizuji za připravenost pro výstavbu dopravní infrastruktury. Myslím si, že je tam hodně co zlepšovat. Ale věřím, že tam jsou i poctivě pracující lidé. K jakýmkoli personálním změnám se nebudu vyjadřovat,“ upřesňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve vedení ŘSD mluvil kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO)

Miloslava Pošvářová Českému rozhlasu řekla, že s budoucím ministrem dopravy by se měla zítra sejít.

„Předpokládám, že se vrátím minimálně do pozice ředitelky kontroly kvality. Pak budeme pokračovat v arbitrážích. Potřebuji, aby mě jmenovali jako předsedkyni komise D47, abych zase mohla vyměnit lidi, kteří tam byli dosaženi za jiné, kteří budou schopni pracovat.“

Prachař také prohlásil, že stávající ředitel ŘSD Pavel Kočica dál v úřadu nebude pracovat. Budoucí ministr ho chce odvolat.

Miloslava Pošvářová, odvolaná ředitelka Úseku kontroli kvality staveb | Foto: Šárka Ševčíková

„Způsob, jakým pan generální ředitel Kočica odvolal paní Pošvářovou, je nepochybně za hranou pracovně-právních předpisů. Myslím si, že k tomuto stavu takovým způsobem nemělo dojít," uvedl Prachař.

Kočica vede společnost od podzimu. Do funkce ho dosadil ministr dopravy Zdeněk Žák namísto odvolaného Davida Čermáka.

Pošvářová považovala důvody svého odvolání za absurdní. Podle Ředitelství silnic a dálnic hrubě porušila pracovní kázeň, když odmítla vydat zprávu o zvlněné dálnici D47. A odvolalo ji jak z vedení odboru, tak i z čela komise pro D47, kterou stát reklamuje u společnosti Eurovia.

Problematický úsek dálnice D47/D1 u Ostravy | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme