Pražští záchranáři ošetřili v roce 2013 rekordní počet pacientů

Loni ošetřila pražská záchranná služba o pět procent pacientů více než v roce předchozím. Denně zasahovala u 310 událostí, a zaznamenala tak rekord v historii organizace. Práci záchranářům ovšem stále komplikují pražské nemocnice. Skoro o 100 procent se zvýšil počet případů, kdy od nich nemocnice pacienta nepřevzaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní nehoda v Praze 9, resp. srážka osobního auta s tramvají

dopravní nehoda v Praze 9, resp. srážka osobního auta s tramvají | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

V loňském roce zasahovali pražští záchranáři u více než 113 tisíc případů. Často jsou voláni k srdečním potížím.

Největších úspěchů dosahují u pacientů s komorovou fibrilací. Z loňských 160 pacientů jich více než 80 přežilo s dobrým neurologickým výsledkem. Ve světovém měřítku je to jeden z nejlepších výsledků.

„Určitě je to i obrovský podíl laické první pomoci a telefonicky asistované neodkladné resuscitace, kdy každý potenciální zachránce je navigován, co má dělat, jak to má dělat. Dispečerka je s ním po celou dobu, dokud tam nepřijede záchranná služba,“ upozorňuje primář pražské záchranné služby Jiří Danda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do statistik pražské záchranné služby nahlédla redaktorka Veronika Štefanová

Vrtulník záchranka nasazovala o něco méně než v roce předchozím, uskutečnila 521 vzletů. Provoz letecké služby stojí záchrannou službu 10 milionů korun ročně.

„Analýzou jsme zjistili, že se nejedná o primární zásahy – dopravní nehody, pády ze skal a podobně, ale že je to pokles sekundárních transportů. Protože sekundární transporty pacientů by měly být prováděny po zemi, pakliže nejde o čas nebo šetrný transport. Ale přetahování pacientů mezi nemocnicemi by nemělo být prováděno leteckou záchrannou službou,“ upřesňuje ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Problémy s nemocnicemi

Pražská záchranka letecky zasahuje i ve Středočeském kraji. „Nové zákony pana ministra Hegera změnily situaci tak, že vlastně ani nejsme povinni do Středočeského kraje létat. Dnes je to stanoveno tak, že letecká záchranná služba je pouze pro Prahu,“ vysvětluje Schwarz a pokračuje:

„Přesto z historických důvodů s ohledem na pacienty a na krizové stavy, které tam jsou, leteckou službu zabezpečujeme i pro Středočeský kraj. A víc než deset let jednáme o tom, aby Středočeský kraj přispíval na provoz záchranné služby, kterou hradí město Praha.“

Alarmující statistiku však představuje téměř stoprocentní nárůst případů, kdy nemocnice odmítly převzít pacienta z rukou záchranné služby. V takovém případě může být vážně ohroženo pacientovo zdraví. Příčinou těchto problémů je podle pracovníků záchranné služby především špatně nastavená legislativa.

„Snažili jsme se to změnit v době, kdy byl zákon v legislativním procesu. Jenomže jsme neuspěli, zákon je takový, jaký je. Ten výklad není jednoznačný a obávám se, že trošku dochází ke zneužívání té nejednoznačnosti,“ dodává Jiří Danda.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme