Chyba dokáže zkazit celý týden, říká fotbalový rozhodčí Královec

Asi nejméně vděčnou úlohu mají při fotbalových zápasech rozhodčí. Když pískají dobře, berou to fanoušci a hráči jako povinnost, při sporných situacích jsou viníky nezdaru. Právě díky sporným situacím byli rozhodčí na podzim pod drobnohledem českých médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní předávání fotbalových cen včetně Zlatého míče ČR se konalo 30. května v Praze. Ocenění Nejlepší rozhodčí - Křišťálová píšťalka získal Pavel Královec

Slavnostní předávání fotbalových cen včetně Zlatého míče ČR se konalo 30. května v Praze. Ocenění Nejlepší rozhodčí - Křišťálová píšťalka získal Pavel Královec | Zdroj: ČTK

„Nemyslím si, že by se zvyšoval tlak. Podzimní část gradovala. Bylo to tím, že se staly chyby. To je normální. Chyby se dějí a dít se budou,“ řekl na semináři Fotbalové asociace pro novináře asi nejuznávanější současný český rozhodčí Pavel Královec

Daleko větší tlak ale očekává ve druhé a rozhodující části sezóny. Chyb se nevyvaroval ani on, po letech zkušeností ho ale do přílišného stresu nedostávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

S rozhodčím Pavlem Královcem mluvil Mirko Vasić

„Nervózní nejsem, spíš zodpovědnější, co se týče té chyby. Snažím se jí analyzovat způsobem, aby se to více nestalo,“ popisuje Královec.

Ten má za sebou několik velkých utkání na mezinárodní úrovní - třeba v Lize mistrů - v zahraničí se ale kvůli jasně daným předpisům s médii do styku nedostane.

V českých podmínkách to tak není. „Na mezinárodní scéně média vůbec nepřijdou do styku s novináři, tam jsou problémy vymýcené. U nás je to problematičtější. Média mají možnost dostat se do kontaktu s rozhodčím a z toho vyplývá, že problémy jsou,“ myslí si nejznámější český rozhodčí.

Ať se sporné momenty rozeberou hned po zápase

Sám se ale rozhovorům vůbec nevyhýbá. „Nikdy jsem nebránil vyjádření ke kritické situaci hned po utkání,“ říká Královec a podporuje zajímavou myšlenku.

„Nebráním se ani pořadu, který by nějakým způsobem informoval veřejnost ihned po inkriminovaném momentu a utlumil tlaky médií a dokázalo se to veřejnosti podat co nejrychleji,“ souhlasí nejlepší český rozhodčí s nápadem rozebrat sporné situace brzy po zápasech.

Spousta fanoušků občas nadává, že rozhodčí nemají cit pro hru a některé situace řeší striktně podle daných pravidel. Dochází tak například k vyloučením hned na úvod zápasu. „Je to složité a musí se s tím počítat. Rozhodčí nikdy nebude uznávaný ve všech očích,“ ví český arbitr.

Rozhodčí Královec si na mistrovství světa v Brazílii nezapíská

Číst článek

„Ale nepopulární gesto je někdy potřeba udělat, ať je to ve dvacáté vteřině nebo devadesáté čtvrté minutě. Někdy se ale dá oko přivřít a řešit to jiným způsobem, než jen kartami,“ uvědomuje si Královec.

Sám ví, že chybám se rozhodčí stoprocentně nevyhnou - a třeba v jeho případě ho hodně mrzí a minela mu dokáže zkazit náladu na celý den. „Dokáže, klidně i na celý týden,“ dodává s úsměvem rozhodčí Pavel Královec.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme