Do Prahy se opět chystají tisíce Dánů, dohlížet na ně budou rodiče, učitelé i policie

Asi šest a půl tisíce dánských studentů po roce opět zamíří do Prahy. Loni opilí seveřané ničili hotelové pokoje. Letos na ně dohlédnou učitelé a rodiče. V pohotovosti bude po celou dobu jejich návštěvy také pražská policie. Majitelé barů očekávají vyšší zisky, některé hotely ale Dány po špatné zkušenosti nechtějí znovu ubytovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánsko

Dánsko | Foto: Kateřina Křenová

První skupinky mají přijet už příští víkend, tedy 8. a 9. února. Zatímco policie chystá pohotovost a některé hotely Dány odmítají, majitelé barů v centru Prahy se těší na tržby.

„Samozřejmě je to větší množství lidí, tak se nějaké problémy vždycky vyskytnou, ale jsme v kontaktu s policií Prahy 1," říká provozovatel jednoho z podniků ve Vodičkově ulici. Místo už si u něj rezervovaly asi dva tisíce hostů ze severu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Praha připravuje na příjezd tisíců Dánů, zjišťovala Evelyn Kulíšková

Naopak strach o své tržby má kvůli preventivním opatřením majitel klubu na Václavském náměstí.

„Turisté, kteří sem přijedou, naplní kapacity v době, kdy sem nikdo nejezdí. Proto se ptám, proč Praha naopak nepracuje na tom, aby sem takových skupin jezdilo víc," podotýká majitel jednoho z pražských klubů.

Jinak to vidí hoteliéři. Někteří sice Dánům poskytnou ubytování znovu, jiným ale loňské problémy stačily.

Neubytuje je například hotel ve Vršovicích, kde skupinky opilých turistů poničily vybavení desítek pokojů. Výtržnosti už nechtějí riskovat ani v hotelu v Sokolské ulici, odkud Dány minulý rok vyprovázela policie.

Studenti pod dozorem

Dánský velvyslanec v Praze Christian Hoppe obavy chápe. Věří ale, že se situace z loňského února opakovat nebude.

„Problémy byly asi hlavně proto, že do Prahy přijelo deset tisíc studentů najednou. Měli jsme velkou konferenci v Kodani a shodli jsme se, že hlavně rodiče musí s dětmi mluvit o tom, jak se mají chovat. Jednali jsme také s cestovními kancelářemi a řekněme, že se zlepšily," vysvětluje situaci Hoppe.

Policisté zasahovali kvůli konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v pražské Sokolské ulici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého z TOP 09 uklidnilo, že dánští studenti budou mít tentokrát dozor.

„Letos s nimi pojede určitý doprovod z řad rodičů nebo učitelů. V případě, že by vznikly nějaké menší problémy, aby se to řešilo s nimi," potvrzuje Lomecký.

Na letošní příjezd studentů se pražská policie pečlivě připravuje. Má vyměněné kontakty mezi pracovníky ambasád, cestovními agenturami a policisty. Z Dánska dokonce přijedou čtyři policisté.

Dánští a také švédští studenti by měli dorazit 9., 10. a 14. února vždy na čtyři až pět dnů. Ubytováni budou v 15 hotelech na Praze 1, 2, 4, 6 a 8.

Tři cestovní kanceláře mají rezervaci v 11 barech převážně na Václavském náměstí nebo v jeho okolí, v Karlových lázní, v jedné restauraci na Smíchově a v aquaparku Čestlice.

„My jsme všechna tato zařízení navštívili, jsme domluvení s personálem na nějakých pravidlech. Samozřejmě hned první den se půjdeme preventivně podívat do barů. Chceme, aby si to dánští studenti užili. Uděláme vše proto, aby nemuselo docházet k represi,“ říká ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Kampaň v Dánsku

Dánsko také spustilo veřejnou kampaň. Upozorňovalo v ní například na to, že v České republice se smí alkohol pít od 18 let. Kampaň by měla předejít opíjení a řádění středoškolských studentů, kteří se do Prahy v tuto dobu přijíždějí bavit.

„Apelovali jsme na rodiče, učitele i cestovní agentury, aby byli více zodpovědní. Více se zajímali, kam studenti chodí, a dohlédli, aby nepili,“ říká dánský velvyslanec v Praze Christian Hoppe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Dánsko připravovalo na cestu svých občanů do Prahy, zjišťovala Silvie Třeslínová

Veřejná kampaň v Dánsku reaguje na loňské incidenty, kdy česká policie odvážela na záchytku desítky dánských studentů, kteří ničili zařízení pražských klubů.

„To co se stalo minulý rok bylo pro nás velkým překvapením. Ale poučili jsme se z toho a letos jsme udělali vše pro to, aby se to už neopakovalo,“ přiznal Hoppe.

Velké přípravy na letošní sezonu potvrzuje také ředitel dánské asociace cestovních kanceláří Lars Thykier.

„Studenti se dozvěděli, že pokud jim není 18, nesmí v České republice pít alkohol. Co se týče rodičů, skrz média a školy jsme jim řekli, že tyto výlety nejsou organizované dánskými školami, ale studenty samotnými. Takže by měli lépe náplň jejich cesty zkontrolovat a poučit své děti, jak se v cizině chovat,“ míní Thykier.

Některé dánské cestovní agentury nabízely studentům výhodné balíčky zahrnující nejen ubytování a památky, ale také návštěvu klubů a diskoték. Podle Thykiera se z loňského skandálu poučily i samotné cestovní kanceláře.

Policisté zasahovali kvůli konfliktu dánských turistů s pracovníky hotelu v pražské Sokolské ulici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Mají lépe vyškolené průvodce, zajistily si služby pro mimořádné události a také prostřednictvím dánského velvyslanectví spolupracují s českou policií,“ potvrzuje Thykier.

Podle Larse Thykiera je to hlavně tlak dánské veřejnosti, který zajišťuje větší obezřetnost cestovních kanceláři. Přestože se některé z nich rozhodly zájezdy pro studenty do Prahy nenabízet, mělo by letos přijet místo 10 zhruba 7 tisíc dánských turistů.

Hlavní město pro ně zůstává jednou z nejoblíbenější destinací pro jarní prázdniny. Studenty na Praze láká hlavně nízká cena zájezdu, spousta klubů nebo diskoték a také dobré, levné pivo.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme