Královéhradecký kraj letos podpoří kulturní akce třemi miliony korun

Dvacet kulturních projektů napříč Královéhradeckým krajem si stejně jako v minulém roce rozdělí zhruba tři miliony korun z krajského rozpočtu. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé. Kraj má v plánu také opravy silnic, jejich rozsah bude záležet na výši evropských dotací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec

Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec | Foto: Město Červený Kostelec

Dotace na jednotlivé kulturní akce se pohybují od 50 do 370 tisíc korun. Nejvyšší částku získalo královéhradecké Klicperovo divadlo na mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů.

Novinkou v seznamu akcí zastřešovaných Královéhradeckým krajem je projekt Königgrätz 1866, který připomíná výročí prusko-rakouské bitvy u Hradce Králové právě v roce 1866. Akce se bude konat v červenci v Chlumu u Hradce Králové.

K tradičním prázdninovým akcím, které kraj podporuje, také nadále patří mezinárodní folklórní festival Červený Kostelec nebo Jiráskův Hronov. Všechny tyto akce kraj podpoří 200 tisíci korunami.

Opravy silnic závisí na evropských dotacích

Kraj se chce pustit také do opravy silnic. Vše bude záležet na tom, jestli získá dotace z Evropské unie. Pokud ano, je na letošek naplánováno hned několik oprav. Například zhruba půlkilometrový průtah silnice z Police nad Metují směrem do Bukovice by mohl letos dostat nový povrch. Náklady by měly dosáhnout bezmála 18 milionů korun.

Pokud kraj získá evropskou dotaci, oprava by mohla začít už na jaře. Podle předběžných odhadů by měla trvat 16 týdnů. Královéhradecký kraj dále předpokládá, že by se mohla dokončit rekonstrukce silnice mezi Borohrádkem a Chocní, tedy až na hranici kraje. Mezi další plánované opravy patří třeba silnice z Hradce Králové do Slatiny.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3 300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů už získal kraj na modernizaci silniční sítě zhruba dvě miliardy korun.

V následujících letech by to pak mělo být dalších zhruba 800 milionů. Řada plánovaných oprav je tak závislá na evropských penězích.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme