V Plzeňském kraji vzrostla kriminalita. Více než polovinu trestných činů ale policie objasnila

Tisíce krádeží, stovky loupeží nebo obchody s drogami zaměstnaly loni policisty v Plzeňském kraji. Od ledna do prosince spáchali lidé více než 13 700 trestných činů, kriminalita tak narostla skoro o sedm procent. Díky vysoké objasněnosti případů ale patří policie v plzeňském regionu stále mezi nejúspěšnější v republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

V roce 2013 převažovala majetková trestná činnost, tvořila 60 procent celkové kriminality. Lidé v Plzeňském kraji spáchali 8 209 případů

„Do majetkové trestné činnosti patří krádeže, vloupání do objektů, rodinných domů, bytů, krádeže motorových vozidel a vloupání do vozidel, případně i krádeže součástí z vozidel,“ vypočítává vedoucí odboru obecné kriminality na krajském policejním ředitelství v Plzni Radovan Macák.

Přibylo vykradených chat. Počet vloupání do rodinných domků narostl o 137 na 441. Riziková jsou zejména předměstí a satelitní městečka – je tam malý pohyb lidí. Záleží ale samozřejmě také na tom, jak mají obyvatelé své domy zabezpečené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vývoj kriminality v Plzeňském kraji se zaměřil redaktor Lukáš Milota

Počet ukradených aut poklesl o desítky, v regionu jich přesto loni zmizelo 361. Kradou se zejména vozy Škoda, Volkswagen a Audi. „Největší množství krádeží je ve městě Plzni a přilehlém okolí. Tradičně jsou to větší parkoviště buď na sídlištích, nebo u obchodních center,“ dodává Macák.

Policii zaměstnaly také dvě dokonané vraždy, obětí byl muž v Koranticích a manželka policisty, a dva pokusy o vraždu. Jeden z nich zůstává neobjasněný.

„Jedná se o polití mladé dívky v Plzni žíravinou. V současné době zatím pachatele nemáme, nikdo není obviněn. Samozřejmě pokud by nám k tomu někdo mohl ještě něco říct, především ze dne 18. listopadu, kdy se to stalo, tak si myslím, že by nám to pomohlo,“ apeluje Macák na občany.

Nejvíce trestných činů se spáchalo v Plzni

Policisté evidují také 173 loupeží. Ubylo přepadení bank a pošt, více lidí ale bylo přepadených na ulici.

„Pachatelé využijí indispozice člověka, na kterém je například na první pohled vidět, že je pod vlivem alkoholu, nebo případně někde usne. Tam je problém spíš to, že nám to lidé oznamují dost opožděně, takže potom má policie dost ztíženou situaci, zvlášť když nám ten člověk není ani pořádně schopný říct, kde se mu to stalo,“ upozorňuje Macák.

Na vzestupu byla loni drogová kriminalita. Pěstování konopí a výrobě marihuany se podle Macáka věnují spíše Češi, zatímco varny pervitinu patří většinou cizincům. „Především Tachovsko a Domažlicko, tržnice, kde to vyrábí pro německé klienty,“ upřesňuje.

Nejvíce trestných činů spáchali loni lidé v Plzni, nejméně na Rokycansku. 54 procent případů policisté objasnili, podobně jako předloni, což je třetí nejlepší výsledek ze všech krajů v České republice – a vysoko nad celorepublikovým průměrem.

Na bezpečí v regionu dohlíželo loni o 105 policistů více. „V přijímání budeme pokračovat i v tomto roce. Plánujeme, že přijmeme sedm desítek policistů,“ dodává Jana Tomková z krajského policejního ředitelství s tím, že noví policisté posílí obvodní oddělení, dopravní inspektoráty a hlídky na Domažlicku, Tachovsku a Rokycansku.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme