Zastupitelé Dobrovíze by měli rozhodnout o stavbě distribučního centra Amazonu

Zastupitelé Dobrovíze u Prahy se po týdnu opět vrátí k projednávání stavby velkoskladu americké firmy Amazon. Vedení obce by se mělo rozhodnout, jestli podepíše společné memorandum a následně i smlouvu s investorem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci | Zdroj: ČTK

Dobrovíz výstavbu distribučního centra podmiňuje obchvatem kolem vesnice nebo protihlukovými zábranami.

Pokud firma podmínky dodrží, starosta Martin Šafr stáhne odvolání ke stavebnímu úřadu, který obří halu povolil.

„My jsme se sešli u společného stolu, všechny strany včetně občanských sdružení. Tam vznikly nějaké body, všechny se potom přepracovaly do memoranda a pokud investor splní všechny podmínky, které jsme si nadiktovali, tak v tom případě nevidím důvod, proč memorandum nepodepsat,“ říká starosta.

Obyvatelé Dobrovíze přitom už v prosinci stavbu nového velkoskladu odmítli. V anketě hlasovalo proti 121 lidí, naopak 76 lidí výstavbu podpořilo. Lidé se však mohli rozhodovat jen mezi tím, jestli chtějí jednu velkou halu o velikosti 13 fotbalových hřišť s obchvatem přes obec, nebo čtyři menší haly bez nové komunikace. Zvítězila skupina, která požaduje zachování současného územního plánu, a tedy menší haly.

Místní se bojí především zvýšené dopravní zátěže, nákladní auta obcí i přes zákaz projíždějí už dnes. Vadí jim, že obec o záměru na výstavbu jedné obří haly místo čtyř menších věděla už od června letošního roku, místní se o něm prý ale dozvěděli až v říjnu z médií.

Firma Amazon naopak argumentuje tím, že v Dobrovízi zaměstná tisíc lidí, plánuje výstavbu čistírny odpadních vod, semaforů a dopravní infrastruktury.

Amazon | Foto: Český rozhlas

Anna Königsmarková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme