Liberec představil budoucí podobu Sokolovského náměstí. Lidé ale chtějí více zeleně a méně aut

Chceme víc zeleně, širší chodníky, méně aut a hlavně opravdovou možnost ovlivnit budoucí podobu Sokolovského náměstí. Taková slova zazněla v pondělí večer v Krajské vědecké knihovně, kde město představilo plán rekonstrukce Sokolovského náměstí. Na debatu přišla zhruba stovka lidí, připomínky měly desítky z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký magistrát má čtyři varianty na přestavbu levé části Sokolovského náměstí v historickém centru města. Na snímku je vizualizace jedné z variant.

Liberecký magistrát má čtyři varianty na přestavbu levé části Sokolovského náměstí v historickém centru města. Na snímku je vizualizace jedné z variant. | Foto: Magistrát města Liberec | Zdroj: ČTK

„Moje manželka, když viděla ty úzké chodníky, po kterých až bude chodit v zimě, kdy bude padat sníh ze střech, tak bude muset s kočárkem asi skočit po auta. Je to fakt špatně,“ zlobil se jeden z diskutujících.

Úzké chodníky, příliš mnoho prostoru pro auta na úkor klidových míst pro lidi, málo laviček, nevzhledná stanoviště na tříděný odpad a hlavně málo zeleně – to byly hlavní výtky, se kterými se na vedení města obrátilo během diskuse několik obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na debatě o nové podobě Sokolovského náměstí v Liberci natáčela Šárka Škapiková

Památkář Petr Freiwillig ale návrh na nové náměstí hájí: „Historicky na Sokolovském nikdy zeleň nebyla – s výjimkou druhé poloviny 20. století a s výjimkou aleje, která je tam obnovena a je i v architektonickém návrhu. Takže nelze říci, že tam žádná zeleň není. Musíme si uvědomit, jestli chceme náměstí nebo jestli chceme park, oboje je něco jiného.“

Na debatu přišli i zástupci sdružení Zbytek. Ti by rádi nechali upravit náměstí tak, aby tam byly lavičky, klidové zóny a tržnice. Chtějí prý evropské náměstí, takové, jaká mají třeba ve Francii.

Je pozdě, bojí se lidé

Lidé kritizovali vedení města i za to, že dnes už je podle nich o všem rozhodnuto a všechno se řeší pozdě. Ne za pět dvanáct, ale podle lidí pět minut po dvanácté. „My jsme se tu měli sejít mnohem dřív. Na to je už dneska pozdě!“ říkali lidé.

Primátorka Martina Rosenbergová z ČSSD jim oponovala. „Není pozdě. Určitě není pozdě, vždyť ta stavba ještě není hotová,“ upozorňovala.

Stavba sice ještě není hotová, ale už je hotový návrh architekta. S úpravami se má začít už letos na jaře, jak řekla sama primátorka před začátkem diskuse.

Liberecký magistrát má čtyři varianty na přestavbu levé části Sokolovského náměstí v historickém centru města. Na snímku je vizualizace jedné z variant. | Foto: ČTK, Magistrát města Liberec | Zdroj: ČTK

„To je sdružená investice, tam se budou překládat sítě, vznikne nový vodovod, nová kanalizace, a vidím to, že by se mělo začít tak letos v dubnu,“ předpokládá Rosenbergová.

V knihovně zaznělo i to, že radnice s lidmi málo mluví. Padl také návrh, aby se přestavba náměstí odložila, překládka sítí se může podle obyvatel udělat nezávisle na rekonstrukci.

„Ať se udělají sítě teď a náměstí za dva, tři, čtyři roky. Já vím, že je to složité, ale když vy teď náměstí přizablokujete něčím, co nechceme, tak bude to náměstí tak vypadat 15 let, nedělejme uspěchané závěry,“ radili lidé.

Primátorka Martina Rosenbergová slíbila, že připomínky občanů k přestavbě Sokolovského náměstí bude řešit a projedná se zastupiteli, jestli by je šlo zařadit do návrhu ještě před začátkem stavby.


Současná podoba Sokolovského náměstí

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme