Ministr Mládek odvolal šéfa CzechInvestu, kterého jmenoval Cienciala

Ministr průmysl Jan Mládek z ČSSD odvolal šéfa CzechInvestu Mariana Piechu. Dočasným vedením agentury pověřil současného ředitele divize investic Ondřeje Votrubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Zdroj: ČTK

S informací přišel už dopoledne server lidovky.cz, Mládek pak odpoledne výměnu potvrdil.

Piecha byl v čele CzechInvestu jen půl roku, loni v srpnu ho do funkce jmenoval tehdejší ministr průmyslu Jiří Cienciala. Na post generálního ředitele chce Mládek vypsat nový tendr.

„Tuto instituci vyšetřovala policie a dosavadní ředitel, pan Marian Piecha, tuto instituci stabilizoval, nicméně já mám představu takovou, že do budoucna by to měla být více probyznysová organizace, to znamená, že by se měl najít nějaký generální ředitel, který je více propojen s byznysem,“ uvedl Mládek.

CzechInvest je podřízený ministerstvu průmyslu a obchodu. Agentura má za úkol podporu podnikání českých firem a získávání zahraničních investic.

Orientace i na Čínu

„Vláda má zájem na naprosto jiné politice v oblasti zahraničních investic a chce, aby agentura CzechInvest fungovala jako v dobách před rokem 2006, to jest aktivně přispívala k získávání investic, a tím pádem i k růstu počtu pracovních míst v České republice a snižování nezaměstnanosti,“ nastínil Mládek své představy.

Ondřej Votruba, pověřený řízením státní agentury, by teď rád přilákal více investorů z Číny. „Největší světová populace, druhá největší světová ekonomika v tuto chvíli. Do budoucna, za 15 – 20 let, překoná i Spojené státy. Do budoucna je to obrovský trh. Číňané jsou teď levná pracovní síla, takže se hlavně vyrábí tam, ale jak budou postupně bohatnout, mzdy porostou, tak budou muset firmy expandovat ven, ať už původní čínské nebo ty jiné zahraniční,“ vysvětlil.

Lenka Jansová, Veronika Neprašová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme