Německo kritizuje Švýcary za přijetí kvót pro imigranty

Švýcarské omezení pro přistěhovalce vyvolalo hlasitou odezvu v sousedním Německu. Švýcarsko je totiž po Spojených státech druhou nejoblíbenější zemí, kam Němci odcházejí za prací. Podle nejnovějších údajů žije v alpské zemi na 300 tisíc Němců. Spolu s Italy tam patří k nejpočetnějším menšinám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří Švýcaři s výsledky referenda o omezení masové imigrace nesouhlasí, na snímku protestující v Curychu

Někteří Švýcaři s výsledky referenda o omezení masové imigrace nesouhlasí, na snímku protestující v Curychu | Zdroj: ČTK

Mnoho Švýcarů vnímá německé imigranty jako ekonomickou hrozbu. Do země pod Alpami míří za lepším platem především ekonomicky a technicky vzdělaní Němci - technici, inženýři, manažeři.

Paradoxně migrují lidé z nejbohatších spolkových zemí – Bavorska a Bádenska-Württemberska. A přestože se německé ekonomice daří, platové podmínky některých oborů jsou nižší než v dalších evropských zemí jako například ve Švýcarsku. Teď se ale mnohým Němcům rozplynul sen.

Přehrát

00:00 / 00:00

O švýcarských kvótách mluvil ve vysílání Radiožurnálu pražský zpravodaj deníku Neue Zürcher Zeitung Rudolf Herrmann a zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Švýcarské rozhodnutí vyvolalo reakci i mezi politiky. Podle europoslance za CDU Elmara Brocka nemůže Švýcarsko jen využívat výhod jednotného trhu a odmítat další podmínky, které jsou s tím spojené.

Německý tisk považuje výsledek švýcarského referenda za nebezpečný signál několik měsíců před evropskými volbami.

Média se shodují, že referendum může být rozbuškou pro debatu o masové migraci. Objevují se i kritické hlasy do vlastních řad – Němci tentokrát ví, jaké je to ponižující, když jsou jako národ někde nechtění.

Restrikce i v Německu?

Už se také ukazuje, že referendum posílí hlasy pravicových populistů. Nová eurokritická strana Alternativa pro Německo se už nechala slyšet, že Švýcarsko je dobrým příkladem a k restrikcím v imigrační politice by mělo dojít i v Německu.

Švýcaři včera těsnou většinou přijali v referendu návrh místních nacionalistů na omezení masového přistěhovalectví. Pro návrh vyslovilo 50,3 procenta účastníků hlasování. Opatření má platit i pro občany EU a má omezit i volný pohyb osob mezi Švýcarskem a zeměmi unie.

Švýcarský systém kvót je pro část obyvatel unie novinkou.

Švýcarské referendum k omezení přistěhovalectví | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Švýcarská vláda každý rok prodlužuje kontroverzní kvóty na povolení k dlouhodobému pobytu pro občany z osmi novějších zemí unie včetně České republiky. Naposledy loni to bývalý český premiér Petr Nečas označil za diskriminační.

Švýcarsko má asi osm milionů obyvatel, čtvrtina z nich je cizího původu. Loni do země přišlo 80 tisíc nových přistěhovalců.

Teď tedy bude třeba změnit ústavu a stanovit horní hranici počtu cizinců, kteří dostanou povolení k pobytu ve Švýcarsku. Konkrétní limity se mají odvíjet od dané situace.

Země se přitom bez zahraničních pracovníků obejít nemůže: „To určitě ne. Největší obavy mají hospodářské kruhy. Předpisy, které se teď musí během tří let vypracovat, staví švýcarské hospodářství do nevýhodné pozice,“ říká pražský zpravodaj deníku Neue Zürcher Zeitung Rudolf Herrmann.

Výsledek referenda svědčí podle šéfa ženevského kantonu Francoise Longchampa o názorovém rozdělení bohatých a chudších švýcarských kantonů:

„Bohaté kantony omezení přistěhovalectví nepodpořily - například Curych, Zug, město Basilej, Vaux a Ženeva - kdežto ostatní kantony, kde se nemluví francouzsky a které mají zisk z federálních benefitů, hlasovaly pro.“

Klára Stejskalová, Helena Šulcová, Helena Berková, mkp, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme